Het bereik van Apple’s AirTag: Wat je moet weten

Het directe bereik van een Airtag, met de handige Precision Finding NFC-functie, is ongeveer 5 tot 10 meter. Daarbuiten schakelt de Airtag over naar Bluetooth Low Energy (BLE), dat een bereik tot ongeveer 100 meter heeft. Hierbuiten is met de Verloren-modus het netwerk miljoenen Apple-apparaten wereldwijd. Het bereik in de praktijk is daarom ook afhankelijk van de omstandigheden, zoals obstakels en aanwezigheid van direct zicht tussen de Airtag en je apparaat.

De werking van een Airtag

Een Airtag is een klein, rond apparaatje, gemaakt van plastic en roestvrij staal, en werkt op een vervangbare CR2032-knoopcelbatterij. Deze batterij zorgt voor meer dan een jaar stroom. Een Airtag is waterbestendig (IP67) en heeft een luidspreker, Bluetooth- en een U1-chip aan boord.

Het doel van een Airtag is gevonden worden. Ze zijn niet bedoeld om ongemerkt mensen of voorwerpen te volgen. Een Airtag kan geluid maken en meldingen sturen naar het uitgebreide ‘Find My’-netwerk van Apple, zelfs als deze niet als verloren is gemarkeerd. Een dief, zeker een met een iPhone, kan daardoor niet ongemerkt blijven. Voor antidiefstal doeleinden zijn GPS-trackers vaak een betere keuze.

Bluetooth-tracker vs GPS-tracker

GPS-trackers zijn vaak goedkoper dan een Airtag, maar Bluetooth heeft zijn voordelen. Zo zorgt Bluetooth voor een langere batterijduur en heb je geen data-abonnement nodig.

GPS werkt met satellieten die in een lage aardbaan (op ongeveer 200 km hoogte) rond de aarde zweven. Deze satellieten zenden hun ID, positie en een timestamp uit. Met de signalen van minimaal drie satellieten kun je de exacte positie van een voorwerp bepalen. GPS heeft echter enkele nadelen: het werkt niet binnenshuis of in kelders, bij GPS-storingen, en het werkt niet bij snelheden boven 1900 km/uur (🚀).

Veiligheid en privacy met een Airtag

Apple heeft inderdaad maatregelen genomen om te voorkomen dat Airtags worden misbruikt om mensen zonder hun toestemming te volgen. Toch zijn er kanttekeningen. Het hoorbare geluid is bijvoorbeeld slechts 60 decibel en zal slechts 15 seconden klinken voordat het een paar uur stil is. Als de Airtag wordt afgedekt door iets als plastic, kan het geluid moeilijk te horen zijn. Bovendien, als de persoon die mogelijk gestalkt wordt veel in contact is met de eigenaar van de Airtag, zal de Airtag zichzelf automatisch resetten, wat betekent dat het geen geluid zal maken. De ‘item safety alerts’ functie kan ook worden uitgeschakeld, iets wat een risico kan vormen voor mensen in een misbruikrelatie.

De sleutel tot het terugvinden van je sleutels

Een Airtag is een slimme investering voor iedereen (met een iPhone) die zijn spullen gemakkelijker wil terugvinden. Het is niet perfect, maar het kan een grote hulp zijn in terugvinden van sleutels, portemonnee of zelfs je fiets. Als je regelmatig spullen kwijtraakt of gewoon wat extra gemoedsrust wilt hebben dat je je waardevolle spullen kunt terugvinden, de Airtag kan een uitstekende oplossing zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *