Om te spelen met vrienden of om hinderlijke Joy-Con-drift problemen op te lossen is een extra Nintendo Switch controller geen verkeerde aankoop. De officiële Nintendo controllers ondersteunen HD Rumble, NFC Amiibo scan functies, motion control en zijn zowel bedraad als draadloos te gebruiken. Super, maar helaas betaal je snel €60-70 voor een (extra) controller.
Er zijn diverse alternatieve Nintendo Switch controllers te koop voor een veel vriendelijkere prijs. Ik heb er meerdere getest om de beste Nintendo Switch controller te vinden. Hoewel Nintendo’s eigen controllers het beste blijven in comfort en prettige knoppen komen een aantal van deze alternatieve dicht in de buurt.
Beste Nintendo Switch Controller
Beste controller: Nintendo Pro Controller
De officiële Pro Controller blijft mijn aanrader als je simpelweg de best mogelijke Nintendo Switch controller zoek. Comfortabel gewicht, grotere knoppen, bumpers en trigger en uitstekende analoge stick. De Pro Controller heeft een meer traditionele D-Pad vergelijkbaar met de Wii U controllers.
De nadelen van de Pro Controller is dat het aanzienlijk duurder is dan andere opties en dat een koptelefoon aansluiting ontbreekt. Je kan dus niet een bedrade koptelefoon op je controller aansluiten. Op dat na is het bij uitstek de controller voor elke Nintendo Switch game.
Beste handheld: Hori Split Pad Pro
Als je graag in handheld speel is deze alternatieve Joy-Con van Hori misschien wel wat voor je. Hier is namelijk op de linker controller een traditionele directionale-pad toegevoegd in plaats van de gesplitste knoppen en zit de joystick niet direct boven de D-Pad maar op een traditionelere plek. In bepaalde games zoals 2D platformers speelt dit een stuk natuurlijker, hoewel je daarbij de rumble opoffert.
De Hori Joy-Con is niet bedoeld om je gewone Joy-Con te vervangen, omdat hij alleen compatibel is met het systeem in de handheld-modus. Maar samen met de vriendelijke prijs en extra programmeerbare knop op de achterkant is dit een uitstekende koop voor langdurige handheld speelsessies.
Beste budget controller: Gioteck WX4
De Gioteck WX4 controllers zijn uitstekende budgetcontrollers verkrijgbaar in draadloze uitvoering of met een 2,5m kabel en in vele verschillende designs. Een traditionele lichtgewicht controller met een comfortabele grip. Met accurate joysticks en knoppen die prettig in gebruik aanvoelen, hoewel iets aan de luide kant. De enige knoppen die ondermaats zijn zijn de achterste ZL & ZR knoppen die te ver doorlopen nadat de klik al geregistreerd is. Hierdoor voelen deze wat drassig. Verder ondersteund de controller beweging en trillingen tijdens het gamen en kan je met een LED de batterij controleren.
Beste retro controller: 8BitDo Pro 2
Scherp geprijsd, een fantastisch retro design en snel reagerende knoppen met een lekkere klik. Ik ben erg te spreken over de Pro 2 en de PS4-achtige indeling van de knoppen en joysticks.
Deze controller is gemaakt om met verschillende systemen (Windows, macOS, Android, iPhone) te werken, maar hij werkt prachtig op de Nintendo Switch en biedt alle knoppen die je nodig hebt. Het beschikt zelfs over tril- en bewegingsbedieningen en instelbare Turbo en twee schouderknoppen.
Beste mini controller: 8BitDo zero 2
Deze mini controller van 8BitDo is ideaal als je een extra controller zoek voor een tweede, derde of vierde speler. Verwacht geen extra functies zoals rumble of comfortabele lange gamesessies maar deze controller is goedkoop en handig voor jonge spelers met kleine handen of om mee te nemen op reis.