Voor de optimale kijkervaring is geluid net zo belangrijk als beeld. Het is daarom zonde om een dure televisie aan te schaffen en de audio te laten voor wat het is. Soundbars zijn momenteel erg populair en daar zijn duidelijke oorzaken voor. Want de eigenschappen sluiten perfect aan bij moderne smart televisies. Bovendien produceren de relatief slanke boxen een indrukwekkend geluid. In dit artikel bespreken we de beste soundbars die je in 2024 kunt kopen. We nemen eerst de belangrijkste eigenschappen door. Daarna beantwoorden we een aantal vragen die je helpen bij het maken van de beste keuze voor jou. Het laatste gedeelte van het artikel bestaat uit de top 5 beste soundbars.
- Shopgids: Dit moet je weten over soundbars
- Waarom je een soundbar nodig hebt voor je flatscreen tv
- De verhouding tussen de afmetingen van je soundbar en tv
- Waarom een soundbar en niet een complete geluidsinstallatie?
- Hoe zit het met gebruiksvriendelijkheid en het koppelen van meerdere apparaten?
- Is er een reden om voor een uitgebreide geluidsinstallatie te kiezen?
- Is een soundbar alles wat ik nodig heb voor optimaal geluid?
- Hoe zit het met extra speakers voor surround sound?
- Wat is de beste soundbar van 2024?
- De beste premium soundbar: Sonos Arc
- Een krachtige soundbar met subwoofer: Samsung Cinematic Q-series HW-Q900T
- Een compleet pakket voor een betaalbare prijs: JBL Bar 9.1
- Premium geluid en features voor een schappelijke prijs: Sonos Beam
- De budgetoptie met een aangename geluidskwaliteit: JBL Bar 2.0 All-in-One
Shopgids: Dit moet je weten over soundbars
Waarom je een soundbar nodig hebt voor je flatscreen tv
Televisies zijn platter dan ooit tevoren. Dat ziet er mooi en strak uit en je bespaart ruimte. Bovendien heeft beeldkwaliteit enorme stappen gemaakt. Maar er zit een nadeel aan extreem platte designs. Er is namelijk weinig plaats voor goede luidsprekers. Terwijl speakers juist ruimte nodig hebben voor het produceren van een helder en robuust geluid. Hoe duur en nieuw je televisie ook is, waarschijnlijk zijn de speakers niet heel bijzonder. Dat is zonde. Want een 4K OLED-scherm of andere hoogwaardige televisie verdient uitstekend geluid. Daarmee creëer je pas echt de bioscoopervaring voor thuis.
Soundbars passen perfect bij een moderne televisie
Het is duidelijk dat soundbars speciaal ontworpen zijn om samen te werken met een flatscreen tv. Ze passen precies onder een moderne televisie. Daarnaast sluit je ze eenvoudig aan. Dat doe je draadloos of via een HDMI-kabel. Bovendien is er sprake van eenvoudige integratie met je smart home. De meeste soundbars ondersteunen Amazon Alexa, Google Assistant of allebei. Je speelt dus ook gewoon muziek af via je smartphone of een ander device. De soundbar maakt een draadloze verbinding via wifi of bluetooth. Dure en luxe modellen beschikken over wifi, waardoor je de soundbar nog eenvoudiger integreert met je smart home.
De verhouding tussen de afmetingen van je soundbar en tv
Er zijn twee redenen om rekening te houden met de afmeting van een soundbar. Ten eerste is het belangrijk dat het apparaat het beeld niet blokkeert. De bovenkant van de bar dient in ieder geval niet voor de onderste rand van het beeld te komen. Maar vanuit esthetisch oogpunt is het mooier als deze iets onder het begin van de televisie zelf stopt. Moderne modellen smart tv’s houden meestal rekening met soundbars. Het voetstuk is daarom iets hoger. De tweede reden heeft eveneens met stijl te maken. Want het staat niet zo mooi om kleine soundbar bij een grote televisie of andersom te plaatsen. Verder is de kleur van je soundbar van belang voor het design. Maar dit is allemaal subjectief. Let vooral op punt één: je soundbar moet het beeld van je televisie niet blokkeren.
Waarom een soundbar en niet een complete geluidsinstallatie?
Er zit onderling behoorlijk wat onderscheid tussen een soundbar en een geluidsinstallatie met meerdere speakers. Beide hebben sterke punten. Maar de laatste jaren kiest het grootste gedeelte van de consumenten voor een soundbar. Door geavanceerde software lijkt het net alsof geluid uit verschillende hoeken uit de kamer komt. Hierdoor creëer je een vergelijkbaar effect als met een surround sound system. Ruimtebesparing is een ander argument om te kiezen voor een soundbar. Want je hebt slechts één apparaat nodig. Die staat bovendien niet in de weg omdat deze onder de televisie staat.
Hoe zit het met gebruiksvriendelijkheid en het koppelen van meerdere apparaten?
Het installeren van een complexe geluidsinstallatie met meerdere speakers vergt bovendien de nodige kennis. Er moeten kabels getrokken worden en meerdere soundchecks zijn noodzakelijk om de optimale geluidskwaliteit te bereiken. Soundbars zijn juist ontzettend gebruiksvriendelijk. Je plaats ze onder je televisie en koppelen gaat vrijwel automatisch. Uiteraard speelt de prijs een belangrijke rol. Voor de prijs van een dure soundbar heb je een goedkope surround sound installatie. Zeker voor het kijken van televisie heb je veel meer plezier van een soundbar.
Is er een reden om voor een uitgebreide geluidsinstallatie te kiezen?
Een luxe set met een aantal speakers is een meerwaarde. Maar je moet dan wel bereid zijn om flink te investeren. Dat is meer iets voor echte fanaten, vaak aangeduid als audiofielen. Je dient dan onder andere rekening te houden met de akoestiek in de kamer. Door het verschil in prijs en de doelgroep zijn dergelijke installaties eigenlijk niet te vergelijken met soundbars.
Is een soundbar alles wat ik nodig heb voor optimaal geluid?
De meeste soundbars zijn ontworpen als een alles-in-één-oplossing. Dus in principe heb je verder niks nodig wat speakers betreft. Maar het is wel mogelijk om de geluidskwaliteit te verbeteren. Daarvoor koppel je extra audioapparatuur aan je geluidsinstallatie. Een soundbar is uitstekend in staat om hoge en middelhoge frequenties te produceren. Maar voor lagere frequenties is meer vermogen nodig. Onderling verschilt het vermogen van de bas in soundbars. Maar eigenlijk is voor alle modellen een subwoofer een geweldige toevoeging. Je creëert dan echt een bioscoopervaring bij jou thuis. Je koppelt deze over het algemeen draadloos aan het systeem. Het enige dat je nodig hebt is een stopcontact.
Hoe zit het met extra speakers voor surround sound?
Zoals gezegd reproduceert een soundbar het geluid van een surround sound installatie door slimme features. Dat functioneert over het algemeen erg goed. Maar met meerdere speakers voor en achter de kijker is de ervaring indrukwekkender. Het toevoegen van extra luidsprekers is een optie. Een aantal merken hebben totaalpakketten met bijvoorbeeld een soundbar, subwoofer en twee speakers. Een subwoofer is zonder meer een waardevolle toevoeging. Of extra speakers het waard zijn, is afhankelijk van je eigen voorkeuren. Het is natuurlijk mogelijk om gewoon met een soundbar te beginnen en later te beslissen wat je nog meer nodig hebt. Want door de smart features is het toevoegen van apparaten erg eenvoudig. Hoewel je moet letten op de integratie van verschillende merken. Doe daarom eerst grondig onderzoek voordat je audioapparaten aan elkaar gaat koppelen.
Wat is de beste soundbar van 2024?
Hieronder volgt onze lijst met de beste soundbars die in Nederland verkrijgbaar zijn. Elk van deze modellen is bijzonder binnen een bepaalde categorie. Wanneer je voor een van deze soundbars kiest, haal je ongetwijfeld een geweldige speaker in huis.
Voor onze selectie van “beste soundbars” mag het duidelijk zijn dat geluidskwaliteit de doorslaggevende factor is. Daarnaast speelt de prijs een belangrijke rol. Voor moderne smart home devices is connectiviteit onmisbaar voor de gebruikservaring. Denk daarbij aan de ondersteuning van een voice assistant en de mogelijkheid om de soundbar via wifi te verbinden.
De beste premium soundbar: Sonos Arc
Het nog relatief jonge merk Sonos staat bijna synoniem met slimme audioapparatuur. De Sonos Arc is het vlaggenschipmodel in 2024. Wat opvalt is de krachtige bas. Daarmee onderscheidt dit model zich van de concurrentie. Daarnaast is de Arc goed in staat om surround sound te simuleren. De geluidskwaliteit is in één woord verbluffend. Het gebruik van een groot aantal kanalen is daar verantwoordelijk voor. Hierdoor is er een sterk onderscheid waarneembaar tussen verschillende frequenties en geluidsbronnen. Dat komt de luisterervaring ten goede wanneer je films kijkt of muziek luistert. Het enige nadeel van de Sonos Arc is de prijs. Want voor bijna €900.- heb je slechts een enkele soundbar. Je verbindt de Arc draadloos via bluetooth of wifi en maakt desgewenst gebruik van Alexa of Google Assistant. Wanneer je in de gelegenheid bent om te investeren in voortreffelijke geluidsapparatuur, dan is de Sonos Arc dé soundbar voor jou.
Vermogen | 500 Watt |
Inclusief subwoofer | Nee |
Ondersteunde surround sound formaten | Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby Digital Plus |
Voice assistant ondersteuning | Amazon Alexa en Google Assistant |
Connectiviteit kabels | HDMI |
Connectiviteit draadloos | Wifi en bluetooth |
Afmetingen soundbar | 87 x 1.141,7 x 115,7 mm |
Een krachtige soundbar met subwoofer: Samsung Cinematic Q-series HW-Q900T
De HW-Q900T van Samsung is een uitstekende allround optie. Voor minder dan €600.- heb je een geluidssysteem waar je geen omkijken naar hebt. Wat opvalt is het heldere, neutrale geluid bij het kijken van televisie of het luisteren naar muziek. Vrijwel elk type van Dolby wordt ondersteund. Bij dit pakket zit een subwoofer. Dus je beschikt meteen over een complete geluidsinstallatie. Wil je daarnaast losse speakers? Kijk dan naar de Samsung Cinematic Q-series HW-Q950T. Dit is hetzelfde systeem maar dan met 2 extra boxen. Je koppelt de Q-series van Samsung eenvoudig aan andere apparaten door wifi en bluetooth. Bovendien verdient het ontwerp een extra benoeming. Want met een hoogte van minder dan 7 centimeter past de Samsung Q-Series HW Q900T onder elke flatscreen televisie zonder het beeld te blokkeren.
Vermogen | Totaal 406 Watt (waarvan 160 Watt subwoofer) |
Inclusief subwoofer | Ja |
Ondersteunde surround sound formaten | Dolby Atmos, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS: X |
Voice assistant ondersteuning | Amazon Alexa |
Connectiviteit kabels | HDMI |
Connectiviteit draadloos | Wifi en bluetooth |
Afmetingen soundbar | 69,5 x 1.232 x 138 mm |
Afmetingen subwoofer | 403 x 210 x 403 mm |
Een compleet pakket voor een betaalbare prijs: JBL Bar 9.1
JBL is al jaren een geweldig merk voor audioapparatuur voor consumenten. Met de JBL Bar 9.1 laten ze zien waarom. Een prijs van rond de €850,- is een behoorlijk investering. Maar dan heb je wel een 9.1 systeem met draadloze speakers. Daarmee creëer je thuis je eigen bioscoop. Je wordt in het geluid ondergedompeld en de diepe bas klinkt geweldig. Door de draadloze speakers plaats je ze eenvoudig rond de plek waar je zit. Een klein nadeel is dat je de luidsprekers na een aantal luistersessies op moet laden. Wanneer je geen behoefte hebt aan zoveel speakers, of graag minder geld uitgeeft, dan is de JBL Bar 2.1 Deep Bass een optie. Dat is een kleinere en simpelere set die voor minder dan €250,- bij Nederlandse webwinkels aangeboden wordt. Maar dan lever je wel in op de pure surround sound ervaring die de JBL Bar 9.1 levert.
Vermogen | Totaal 820 Watt (waarvan 160 Watt subwoofer) |
Inclusief subwoofer | Ja |
Ondersteunde surround sound formaten | Dolby Atmos, DTS: X |
Voice assistant ondersteuning | Google Assistant |
Connectiviteit kabels | HDMI |
Connectiviteit draadloos | Wifi en bluetooth |
Afmetingen soundbar | 884 x 62 x 120 mm |
Afmetingen subwoofer | 305 x 440 x 305 mm |
Premium geluid en features voor een schappelijke prijs: Sonos Beam
Sonos is momenteel de marktleider op het gebied van soundbars. Met de Beam spreken ze consumenten aan die op zoek zijn naar een bar in een lager prijssegment. Voor €400,- haal je een geweldig product in huis. Door de bescheiden afmetingen van de Sonos Beam past deze soundbar onder elke televisie. Tegelijkertijd is het geluid indrukwekkend. Hoewel in grotere huiskamers extra speakers noodzakelijk zijn om echt ondergedompeld te worden. Door de ondersteuning van Amazon Alexa en Google Assistant koppel je de Beam eenvoudig met andere apparaten in je smart home. Voor standaard televisiekijken is dit een perfecte toevoeging. Dialogen worden helder geproduceerd en door de hoge gebruiksvriendelijkheid is het eenvoudig om het apparaat te koppelen. Het is duidelijk dat Sonos zich met dit model richt op de gemiddelde consument. De Beam is net iets te duur om als een echte budgetoptie gezien te worden. Maar je haalt wel een betaalbare, centrale speaker in huis die je desgewenst gemakkelijk uitbreidt met een subwoofer of extra luidsprekers.
Inclusief subwoofer | Nee |
Ondersteunde surround sound formaten | Dolby Atmos, Dolby Digital |
Voice assistant ondersteuning | Amazon Alexa en Google Assistant |
Connectiviteit kabels | HDMI |
Connectiviteit draadloos | Wifi en bluetooth |
Afmetingen soundbar | 69,5 x 651 x 100 mm |
De budgetoptie met een aangename geluidskwaliteit: JBL Bar 2.0 All-in-One
Wanneer je op zoek bent naar een eenvoudige, maar betrouwbare soundbar dan is de JBL Bar 2.0 All-in-One voor jou. Je ervaart helder geluid, hoewel de bas duidelijk een stuk minder is dan de andere exemplaren in deze lijst. Voor een nieuwe, premium smart tv is de JBL Bar 2.0 All-in-One eigenlijk niet voldoende. Maar het is een uitstekende toevoeging aan een wat oudere tv of een tv op een slaapkamer. Een groot voordeel is dat deze soundbar erg gemakkelijk te gebruiken is. Het is echt een kwestie van aansluiten en genieten. Een aantal moderne features ontbreken wel, zoals de optie om via wifi een verbinding te maken. Daarnaast wordt alleen standaard Dolby Digital ondersteund. Maar voor minder dan €150,- mag je niet te veel verwachten. Want deze soundbar is echt een koopje en kost honderden euro’s minder dan de andere modellen in deze lijst.
Vermogen | 80 Watt |
Inclusief subwoofer | Nee |
Ondersteunde surround sound formaten | Dolby Digital |
Voice assistant ondersteuning | Amazon Alexa en Google Assistant |
Connectiviteit kabels | HDMI |
Connectiviteit draadloos | Bluetooth |
Afmetingen soundbar | 68 x 614 x 90 mm |