Beste externe harde schijf in 2024: Mac, PC, PS4 en Xbox

Schijfruimte is nog nooit zo goedkoop geweest. Zoek je een externe schijf voor backup of heb je simpelweg meer ruimte nodig? Dit zijn onze favoriete externe harde schijven.

Shopgids: Hoe vind je de beste externe harde schijf?

Er is veel keuze! Het is helaas niet zo eenvoudig dat je de goedkoopste schijf met het meeste schijfruimte kan kiezen. Ik leg je graag uit waar je wél op moet letten.

Wil je een HDD of SDD?

Een Solid-State Drive (SDD) heeft minder bewegende onderdelen dan een traditionele Hard Disk Drive (HDD) en bied de snelste schrijfsnelheid. Naast snelheid is een SDD ook veiliger omdat er geen bewegende onderdelen inzitten zo zijn ze schokbestendiger en kan je niet per ongeluk je data corrupten omdat de schijf valt of stoot.

Hoewel sneller en veiliger zijn SDD’s nog erg duur. Voor 2TB schijfruimte betaal je al snel €200+ waar een zelfde HDD voor €70 te vinden is. Dit maakt een traditionele HDD meestal nog de beste keuze.

Externe SSDExterne HDD
Is snelheid belangrijk?JaNee
Moet je schijf tegen een stootje kunnen?JaNee
Wil je veel grote bestanden opslaan?JaJa
Wil je veel opslagruimte voor je geld?NeeJa

Opslagcapaciteit

Niet onbelangrijk: hoeveel schijfruimte heb je nodig? Te weinig ruimte en je moet over een poos nog een schijf kopen en dan jongleer je je data over meerdere externe schijven wat onhandig is. Maar je moet natuurlijk ook op je budget letten.

De beste manier om de relatieve waarde van schijven te vergelijken is om de prijs per gigabyte uit te rekenen. Door de totale prijs te delen door de schijfruimte krijg je de prijs / GB. Bijvoorbeeld: Een €109 SSD met 1 TB opslag (1000 GB) kost €0.109 per GB en een €68 HDD met 2 TB opslag kost €0.034 per GB.

Zo heb je een goed beeld of de stap van 2 TB naar 5 TB de investering voor jou waard is.

Snelheid

Externe schijven zijn vaak niet zo snel als een interne schijf op je computer. Deze draaien namelijk op een lager toerental en worden aangesloten met een USB (3.0) verbinding. Moderne schijven zijn snel genoeg om direct games van te draaien met 100 MB tot 200 MB per seconden snelheden, maar externe SSDs zijn minimaal 2x sneller dan dat, en vaak meer.

Beste externe harde schijven

Beste externe HDD: WD Elements Portable

Prijs: €49,99 (1 TB), €67,90 (2 TB), €89 (4 TB), €101,99 (5 TB)

WD Elements externe harde schijf

Als je zoek naar maximale capaciteit voor de laagste prijs maar toch respectable presentaties wilt dan is de Western Digital Elements serie onze go-to externe harde schijf. Verkrijgbaar van 1 TB tot 5 TB in een eenvoudige behuizing met niet al te snelle schrijf- en leessnelheid van circa 110 MB/s. Perfect om aan te sluiten op een PlayStation of Xbox of voor bijvoorbeeld externe backup.

Beste externe SDD: Samsung SSD T5

Prijs: €109 (1 TB), €199 (2 TB)

Beste externe SDD: Samsung SSD T5

De Samsung T5 externe SSDs zijn licht en super compact a 74x57mm met een dikte van slechts 11mm. Aansluiting via USB-C maar ook meegeleverd is een USB-A adapter voor oudere apparaten. De schrijfsnelheid is indrukwekkend met hoge snelheden tot 540 MB/s. Een SSD is perfect als je vaak grote bestanden moet overzetten of als je schokbestendigheid belangrijk vind. Het nadeel is het prijskaartje: SSD geheugen is helaas nog duur.

Beste grote opslag: Seagate Expansion

Prijs: €92,99 (4 TB), €112,99 (6 TB), €146,99 (8 TB), €199 (10 TB), €275 (14 TB), €299 (16 TB)

Beste grote opslag: Seagate externe harde schijf

Zoek je vooral véél extra schijfruimte om vast op je bureau te zetten? Kijk dan naar de Seagate Expansion schijven. Deze zijn groter en hebben een aparte aansluiting voor stroom maar zijn scherp geprijsd en zijn te vinden tot 16 TB opslag. Ook een bonus is de snelle schrijf- en leessnelheden van 170 MB/s tot 190 MB/s afhankelijk van het model.

Beste beschermende harde schijf: LaCie Rugged

Prijs: €74,99 (1TB), €94,99 (2 TB), €142,90 (4 TB), €167,99 (5 TB)

LaCie Rugged externe harde schijf

De robuuste harde schrijven van LaCie zijn direct herkenbaar door de oranje rubberen behuizing die de schijf (en je data) beschermt tegen middelhoge valpartijen. Volgens LaCie kan je er zelfs een auto overheen rijden, maar dat hebben wij niet getest 😉.

De snelheden zijn respectabel met circa 110 MB/s in lees- en schrijftests. De schijven zijn ook wat prijziger dan andere, je betaal extra voor de duurzaamheid. Perfect voor in de schooltas of mee op reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *