Beste Gaming Headset in 2024: Onze top 5

Een goede gaming headset is een vereiste om online te gamen. Want zonder microfoon is het onmogelijk om met je teamgenoten te communiceren. Bovendien is verbale interactie met tegenstanders een onderdeel van veel multiplayer games. Voor videogames die je alleen speelt heb je eigenlijk alleen headphones nodig. Maar zelfs als je niet online speelt is het nooit weg om een goede microfoon in bezit te hebben. Want je gebruikt dit ook om te praten via de talloze chat applicaties zoals Skype, Google Meet en Discord.

Waar let je op bij het kopen van een gaming headset?

Hoeveel kost een goed gaming headset?

Gaming Headset van Steelseries

Je budget speelt een rol bij het uitkiezen van een gaming headset. Maar je vereisten zijn minstens zo belangrijk. Het heeft geen zin om geld uit te geven aan features die je niet gebruikt. Tegelijkertijd is een zo goedkoop mogelijk model kopen geen goed idee. Want je levert in op geluidskwaliteit en de helderheid van de microfoon. Bovendien zijn echte budget modellen een stuk minder duurzaam. In dit artikel bespreken we de individuele eigenschappen van een microfoon. Daardoor ben je zelf in staat om te bepalen wat je wel of niet nodig hebt. Vervolgens vertellen we wat in onze ogen de beste headset in iedere categorie is. 

De geluidskwaliteit van een hoofdtelefoon

Het spreekt voor zich dat de geluidskwaliteit van een gaming headset uitstekend moet zijn om in deze lijst te staan. Want door details te herkennen win je games. Daarbovenop helpt goed geluid om je helemaal in te leven. Hoge geluiden en bastonen moeten duidelijk te onderscheiden zijn. Want in games hoor je meestal meerdere geluidsbronnen tegelijkertijd. Mede daarom is het belangrijk dat je hoort waar het geluid vandaan komt. Het is bovendien prettig om een goede headset te hebben wanneer je naar muziek luistert. 

Eigenschappen van een goede microfoon

Tijdens games moet je helder en duidelijk te horen zijn. Anders kun je niet op een effectieve manier communiceren. Een slechte microfoon is met name vervelend voor de mensen aan de andere kant van de lijn. Zij horen niet goed wat je zegt en er kan sprake zijn van een constante ruis. Je koopt een goede microfoon dan ook niet alleen voor jezelf. Bij games is noise cancelling op je microfoon geen overbodige luxe. Daardoor horen je teamgenoten alleen je stem en niet omgevingsgeluiden zoals je toetsenbord en muis. 

Een wireless of een headset met draad

Wireless headsets evenaren inmiddels de geluidskwaliteit van headsets met draad. Het grote voordeel is natuurlijk dat je veel meer bewegingsvrijheid hebt. Tussen het gamen door loop je naar de koelkast om wat te drinken te pakken terwijl gewoon doorpraat tegen medespelers en vrienden. Maar er zitten ook nadelen aan draadloze koptelefoons verbonden. Je zult ze regelmatig op moeten laden. Anders zit je midden in een game opeens zonder geluid. Daarbovenop zijn ze over het algemeen een stukje duurder. Wanneer jij gewoon achter je bureau blijft zitten is een draadloze headset nog steeds een goede optie in 2024.

De bouwkwaliteit van een koptelefoon

Bij ieder product dat je koopt is de bouwkwaliteit cruciaal. Maar bij audioapparatuur is het nog net wat belangrijker. Want het speelt een rol bij de akoestiek. Goedkope, kunststof materialen trillen mee. Daardoor ervaar je mindere geluidskwaliteit.

Een open of gesloten headset

Met gesloten headsets bedoelen we modellen die je oren helemaal afsluiten van de buitenwereld. In het Engels worden die over ear headsets genoemd. On ear headsets rusten op je horen. Ze sluiten de omgeving niet helemaal af. Voor games is over ear de beste optie. Vooral als je helemaal ondergedompeld wilt worden. Door de omgeving af te sluiten hoor je details beter en is het gemakkelijker te bepalen waar het geluid vandaan komt aan de hand van surround sound. Bovendien is over ear noodzakelijk voor actieve noise cancellation.

Dit is active noise cancellation op headphones

Noise cancelling headsets zijn relatief kort op de markt voor consumenten. Kort gezegd wordt omgevingsgeluid actief opgeheven door antigeluid. Als gamer is het dan nog makkelijker om helemaal op te gaan in je game. Het is geen vereiste voor een gaming headset van hoge kwaliteit. Maar wanneer je een luidruchtige omgeving speelt is noise cancellation zeker het overwegen waard. Let er wel op dat dergelijke modellen hoger geprijsd zijn.

Het draagcomfort van een hoofdtelefoon

Een headset moet lekker zitten. Zeker wanneer je uren achtereen games speelt. Modellen met weinig comfort gaan na een tijdje irriteren. Bijvoorbeeld omdat ze niet prettig om je oren sluiten. Het is daarnaast mogelijk dat de hoofdband het gewicht van een headset niet optimaal verdeeld. Dat komt het draagcomfort niet ten goede. Het is bovendien een voordeel wanneer er gekozen is voor ademende materialen. Want daarmee voorkom je een oncomfortabel gevoel door te veel warmte.

Onze selectie: Beste Gaming Headsets anno 2024

De beste draadloze headset: SteelSeries Arctis 7

Draadloos – active noise cancellation – 7.1 surround sound – €170,-

SteelSeries Arctis 7

SteelSeries maakt al jaren hoog aangeschreven apparatuur voor gamers. Sinds een aantal jaar behoren de headsets tot de beste op de markt. De SteelSeries Arctis 7 wordt ieder jaar beter. Het design is in de eerste plaats uiterst comfortabel. Ademende oorkussens houden je hoofd koel. Daarnaast verdeelt de hoofdband het gewicht van de headset perfect. Voor games is de geluidsweergave van extreem hoge kwaliteit. Dankzij optimaal geïntegreerd 7.1 surround sound hoor je precies waar de tegenstanders vandaan komen. Bovendien is SteelSeries Arctis 7 voortreffelijk in onderscheid maken tussen verschillende frequenties. Aan alles merk je dat de headset speciaal is ontworpen voor gamers. De knoppen voor de bediening hebben bijvoorbeeld comfortabele afmetingen waardoor je ze snel en makkelijk gebruikt. De mate waarop de microfoon omgevingsgeluid onderdruk is wellicht de meest indrukwekkende eigenschap. Zelfs met veel lawaai om je heen ben je perfect te verstaan. Met een batterijduur van 24 uur zit je bovendien niet snel zonder geluid. Als je op zoek bent naar een wireless headset voor games dan hoef je niet verder te zoeken dan de SteelSeries Arctis 7.

Een voordelig geprijsde draadloze headset: Logitech G533

Draadloos – geen active noise cancellation – 7.1 surround sound – €119,- 

Logitech G533

De Logitech G533 is speciaal gemaakt voor gamers. Het is een betaalbare, draadloze headset met 7.1 surround sound. Bij een nauwkeurig vergelijk wordt wel duidelijk dat de geluidskwaliteit een stukje minder is dan bij de duurdere modellen in deze lijst. Je hoort overigens wel uitstekend waar het geluid vandaan komt. Het klinkt alleen iets minder vol en uiteenlopende frequenties zijn minder makkelijk te onderscheiden. Er zit geen active noise cancellation op de Logitech G533. Bovendien sluiten de oorkussens de omgeving niet optimaal af. De microfoon is wel vergelijkbaar met de premium headsets. Omgevingsgeluid wordt weggefilterd en je medespelers zullen je altijd duidelijk verstaan. De headset zit comfortabel zodat je uren achtereen blijft gamen. Logitech heeft gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen. Daarom kunnen we over de bouwkwaliteit alleen maar positief zijn. Hetzelfde geldt voor de batterijduur. Een vol opgeladen batterij gaat ongeveer 16 uur mee. Dit is een uitstekende draadloze headset als je niet te veel geld uit wenst te geven.

De gaming headset met het beste geluid: JBL Quantum One

Met draad – active noise cancellation – 7.1 surround sound – €200,-

JBL Quantum One

Merken die zich specifiek op gamers richten maken inmiddels fantastische headsets. Maar voor het beste geluid komen we uit bij een traditionele grootmacht in audioapparatuur. JBL heeft inmiddels namelijk een lijn producten voor gamers. De JBL Quantum One biedt voortreffelijk surround sound. Elk geluid tijdens het gamen is te onderscheiden en te lokaliseren. Een nadeel van veel gaming headsets is dat ze basgeluiden opblazen. Hier zijn gamers naar op zoek en bij het eerste gebruik klinkt het geweldig. Maar de meer subtiele en accurate bas van de JBL Quantum One is veel beter dan de concurrentie. Bovendien stel je alles naar wens in met de equalizer. Dankzij active noise cancellation klinkt alles nog net iets beter. Over de bouwkwaliteit valt eveneens niks te negatiefs zeggen. Het geluid dat uit de microfoon komt is helder en duidelijk te verstaan. Maar een klein nadeel is dat omgevingsgeluid minder goed wordt onderdrukt dan bij andere premium modellen. Voor het luisteren naar muziek of het kijken van films is dit de beste headset in deze lijst. Als jij een gamer bent die verzot is op prachtig geluid dan is de JBL Quantum One voor jou gemaakt. Het is overigens ook de duurste headset op deze lijst.

De beste budget headset: Corsair HS50 Stereo Gaming Headset

Met draad – geen active noise cancellation – stereogeluid – €55,-

Corsair HS50 Pro Stereo Gaming Headset

Een goede gaming headset is eigenlijk nooit goedkoop. Dat komt omdat je in feite twee producten in één koopt: een koptelefoon en een microfoon. Bovendien is het gebruik van kwalitatief hoogstaande materialen en mooie pasvorm belangrijk. Corsair weet al deze eigenschappen te combineren in de vriendelijk geprijsde HS50 Stereo Gaming Headset. In Nederland is deze voor rond €55,- beschikbaar. Daar krijg je een hoop kwaliteit voor terug. De gebruikte materialen en de constructie zijn uitstekend. Wat dat betreft is de Corsair HS50 Stereo Gaming Headset bijna vergelijkbaar met modellen die twee of drie keer zo duur zijn. De geluidskwaliteit is bovendien voortreffelijk. Daarbovenop produceert de microfoon een kraakhelder geluid. Het enige waar je op inlevert zijn extra features. De headset is bijvoorbeeld niet draadloos en beschikt niet over active noise cancellation. Het ontbreken van surround sound is voor gamers wellicht het grootste minpunt. Maar door het gedetailleerde stereogeluid mis je niks van je favoriete games. Voor de prijs is de Corsair HS50 Stereo Gaming Headset een geweldig product.

Haptic feedback op je headset: Razer Nari Ultimate

Draadloos – geen active noise cancellation – THX surround sound – €139,-

Razer Nari Ultimate

Headsets met haptic feedback zijn relatief nieuw. Tot nu toe zijn de meningen verdeeld. Sommige gamers vinden het geweldig en kunnen niet meer zonder. Anderen vinden haptische terugkoppeling overbodig of zelfs irritant. Met haptic feedback worden trillingen bedoeld, onder console gamers ook wel rumble genoemd. Een headset met deze eigenschap laat geluid voelen door te trillen. Dat is met name een toevoeging bij zware geluiden. Denk bijvoorbeeld aan het ontploffen van een granaat of een tank die op je af komt rijden. Of haptic feedback wat voor jou is, moet je helemaal zelf bepalen. De Razer Nari Ultimate is de beste headset met deze eigenschap. Modellen zonder haptic feedback en met een vergelijkbare prijs produceren meestal wel een betere geluidskwaliteit. De Nari beschikt daarnaast niet over active noise cancellation. Met de bouwkwaliteit is niks mis. Daarnaast verstaan medespelers je duidelijk dankzij de uitstekende microfoon. Door de haptische feedback zijn de batterijen overigens relatief snel leeg. Afhankelijk van het gebruik kun je 5 tot 8 uur gamen met een volledig opgeladen batterij. Let er wel op dat je voor een vergelijkbare prijs een betere headset zonder haptic feedback koopt. Daarom raden we de Razer Nari Ultimate alleen aan als je deze functie echt wilt hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *