Beste gaming monitor in 2024: het perfecte beeldscherm voor je PC

Je beeldscherm vervult een belangrijke rol wanneer je games speelt. Door een mooie representatie van virtuele werelden is het nog eenvoudiger om je in te leven. Daarnaast is een goede monitor belangrijk om online optimaal te presteren tegen andere gamers.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste eigenschappen van beeldschermen. Daarbij besteden we extra aandacht aan de prestaties tijdens het spelen van games. Aan het einde presenteren we onze lijst me de beste monitoren. Daarbij houden we rekening met verschillende categorieën. Hierdoor vind je de optimale monitor voor elk budget.

Shopgids: Zo vind je jouw perfecte monitor

Je eigen voorkeuren spelen een rol voor het uitkiezen van een beeldscherm

Er is niet één monitor aan te wijzen die voor elke gamer de beste keuze is. De games die je speelt en je eigen voorkeuren wegen mee. Sommige spelers gamen om te winnen. Die worden competitive gamers genoemd. Ze spelen voornamelijk tegen andere mensen. Meestal is er een ranking in dergelijke games om je niveau vast te stellen. De andere groep speelt voor de ontspanning en worden casual gamers genoemd. In dit artikel nemen we eerst de belangrijkste eigenschappen van gaming monitors door. Op basis daarvan geven we advies voor verschillende soorten gamers.

Het belang van de refresh rate voor gamers

Refresh rate staat voor het aantal keer per seconde dat een monitor het beeld ververst. Dit wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). Moderne beeldschermen beschikken minimaal over 60 Hz. Voor dagelijks gebruik is dat meer dan genoeg. Maar wanneer je fanatiek ranked games speelt, ben je wellicht op zoek naar meer. Met name FPS-games en MOBA’s vragen om snelle reacties. Gaming monitoren hebben daarom vaak een refesh rate van 144 Hz of zelfs nog meer.

PC gaming monitors en de pixel response time

De term pixel response time verwijst naar de snelheid waarmee een pixel van kleur verandert. Dat wordt bij moderne monitoren meestal weergegeven met grey-to-grey. Pixel response time is het aantal milliseconden dat een pixel nodig heeft om van de ene tint grijs naar een andere te wisselen. In het verleden werd hier black-to-white voor gebruikt. Er zijn gaming monitoren op de markt met een response time van 1 milliseconde. Voor optimale gameprestaties is 5 milliseconden of lager voldoende.

Input lag en het effect op games

De beste gaming monitoren hebben een lage input lag. Dit verwijst naar de tijd die het kost voordat een actie van een gebruiker op het beeldscherm wordt weergegeven. Voor games is het belangrijk dat dit snel gebeurt. Met een lage input lag presteer je beter in competitieve games. Hierbij geldt dat minder dan 5 milliseconden voor gamers voldoende is.

Gaming monitoren en accurate kleurweergave

Voor elke activiteit op je pc is een accurate kleurweergave een verrijking. Voor games helpt het om de virtuele wereld geloofwaardig tot leven te brengen. Daarnaast is het een toevoeging voor het bekijken van films en foto’s. Wanneer je video- en beeldmateriaal bewerkt is een correcte kleurweergave cruciaal.

Welk beeldtechniek kies je?

TN panels bieden de hoogste refresh rate

Beeldschermen met een TN panel zijn betaalbaar en hebben hoge refresh rates. Daarom zijn ze uitermate populair onder gamers. Maar er zijn ook nadelen. De representatie van kleuren is namelijk een stuk minder dan bij de andere types. Ze zijn minder fel en sprankelend. Bovendien is de kijkhoek klein. Hierdoor is een TN panel niet geschikt voor meerdere personen tegelijk.

IPS beeldschermen leveren de mooiste weergave

Voor de mooiste kleuren is een IPS beeldscherm de aangewezen optie. Ze bieden een hoog contrast en kleuren zijn uitzonderlijk levendig. Het is de beste keuze voor het kijken van films en het bewerken van foto’s. Een nadeel is dat ze duur zijn en de refresh rate niet indrukwekkend is. Hoewel er inmiddels nieuwe modellen zijn die de refresh rates van TN panels benaderen.

VA panels zitten er tussenin

Monitoren met VA techniek zitten min of meer tussen een TN en een IPS panel in. Ze hebben een relatief hoge refresh rate. Daarbovenop is het contrast uitstekend en de kijkhoek een stuk beter dan bij TN panels. Wat kleurweergave betreft is een IPS panel een betere keuze. VA monitoren zijn geschikt voor gamers die graag genieten van een hoog contrast en niet in willen leveren op snelheid.

Een laatste woord over beeldtechniek

Vroeger was het onderscheid tussen TN, IPS en VA gigantisch. Maar de laatste jaren zijn fabrikanten hard aan het werk om de zwakke punten van ieder type weg te poetsen. Daarom bestaan er inmiddels IPS panels met 144 Hz en TN panels met een hoog contrast en levendige kleuren. De uiteindelijke keuze komt neer op de specificaties van een individuele monitor.

G-Sync, FreeSync en variable refresh rates

Een hoge refresh rate op je monitor is mooi meegenomen. Maar om daar volledig van te profiteren moet de synchronisatie tussen videokaart en beeldscherm optimaal zijn. Dat is in het kort wat G-Sync en FreeSync doen. Ze refreshen het scherm op basis van de capaciteiten en output van je grafische kaart. Dit wordt variable refresh rate (VRR) genoemd. Het voorkomt tearing. Dat vindt plaats wanneer een monitor informatie van twee losse beelden tegelijk afbeeldt. Het ziet er vreemd uit en leidt tot een verkeerde representatie van de omgeving tijdens het gamen. Een G-Sync monitor communiceert met een grafische kaart van Nvidia GeForce. FreeSync beeldschermen doen hetzelfde met videokaarten van AMD Radeon.

Voorwaarden van een goede monitor voor competitive gamers

Als ambitieuze gamer grijp je alle voordelen aan om je tegenstander te verslaan. In veel games is reactievermogen een belangrijke factor. Des te sneller je reageert, des te meer kans heb je om te winnen. Je wilt een beeldscherm met een lage input lag, een hoge refresh rate en een lage pixel response time. Bovendien is het belangrijk dat je alle beschikbare informatie zo snel mogelijk ziet. Dat is mogelijk met een beeldscherm met een klein formaat. Je hoeft dan niet met je ogen of nek heen en weer te bewegen om waar te nemen wat er aan de periferie van je monitor gebeurt. Over het algemeen zijn monitors met een diagonaal van 22 of 24 inch het meest geschikt. De helderste beeldweergave met de mooiste kleuren is minder belangrijk voor competitive games.

Casual gamers en de beste PC monitor

Als casual gamer speel je voor de ontspanning en het plezier. Je hoeft niet binnen enkele milliseconden te reageren om te overleven. Daarom ben je niet op zoek naar de monitor met de hoogste refresh rate en de laagste input lag en pixel respons time. Heldere kleurweergave is vele malen belangrijker. Daarnaast is de kijkhoek een belangrijke factor. Om deze redenen is IPS de aangewezen beeldtechniek voor casual gamers.

Een groter beeldscherm helpt om je in te leven en brengt virtuele werelden tot leven. Monitoren van 27 inch of meer zijn inmiddels wijdverspreid verkrijgbaar. Bij een dergelijke afmeting is een standaard resolutie van 1.080 x 1.920 niet meer voldoende voor een scherpe weergave. Je zult op zoek moeten naar een monitor met een resolutie van tenminste 1.440 x 2.560. Dit wordt Wide Quad High-Definition (WQHD) genoemd. De volgende stap is 4K, oftewel Ultra-High Definition (UHD) met een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels.

De kracht van je computer speelt een rol

Voor veel frames per seconde en een hoge resolutie heb je een krachtige pc nodig. Games vragen met name veel van je videokaart. Nieuwe games hebben betere graphics met flitsende visuele effecten die veel rekenkracht vragen. Om het meeste uit je nieuwe monitor te halen heb je een goede pc nodig. Hoe goed precies hangt af van de games die je speelt.

De beste Gaming Monitors voor elk budget

De beste monitor die het allemaal kan: Gigabyte G27Q

Gigabyte G27Q

Gigabyte laat zien dat je niet de hoofdprijs hoeft te betalen voor een scherm dat niks te wensen overlaat. De G27Q excelleert dankzij een heldere en natuurlijke kleurweergave. Het IPS paneel garandeert daarnaast een uitstekende kijkhoek. In Nederland koop je deze monitor al voor minder dan €400,-. Daarvoor krijg je een response time van 1 ms en een refresh rate van 144Hz. Bovendien ondersteunt dit model zowel G-Sync als FreeSync. Hierdoor is het een flexibel beeldscherm dat perfect is voor elke videokaart. De resolutie is met 2560×1440 ideaal voor een 27 inch scherm. Een 4K monitor met vergelijkbare eigenschappen kost minstens het dubbele. Voor deze prijs is er geen betere gaming monitor te vinden dan de Gigabyte G27Q. 

Schermdiagonaal27 inch
Resolutie2.560 x 1.440
Refresh rate144 Hz
BeeldtechniekIPS
Response time1 ms
VRR ondersteuningG-Sync en FreeSync

Een betaalbare monitor voor competitive gaming: AOC C24G2U/BK

AOC C24G2U

Competitieve gamers geven de voorkeur aan een 24 inch beeldscherm. De AOC C24G2U/BK voldoet aan deze eis. Bovendien is het een razendsnel scherm met een response time van 1 ms en een refresh rate van 165 Hz. De AOC C24G2U/BK bewijst dat een uitstekend scherm niet duur hoeft te zijn. Op de Nederlandse markt vind je het scherm al voor €210,-. AOC heeft gekozen voor VA. Hierdoor profiteer je van een snel scherm en een mooie, natuurlijk weergave van de wereld om je heen. De resolutie is met 1.920 x 1.080 voldoende voor dit formaat. Het enige, kleine minpunt is dat het scherm niet zo helder is als andere modellen in deze lijst. Maar voor de echte die hard gamer is dat geen enkel probleem. 

Schermdiagonaal24 inch
Resolutie1.920 x 1.080
Refresh rate165 Hz
BeeldtechniekVA
Response time1 ms
VRR ondersteuningFreeSync

Een groot 4K scherm voor een zachte prijs: BenQ EL2870U

BenQ EL2870U

De BenQ EL2870U is speciaal voor gamers die op zoek zijn naar een groter scherm. Hierdoor zijn ze extra geschikt om met meerdere mensen video’s en films te kijken. Daarnaast zien de virtuele werelden van je favoriete games er nóg levensechter uit. De BenQ EL2870U heeft een beelddiagonaal van 28 inch en een 4k resolutie. De response time is met 1 ms dik in orde. Een refresh rate van 60 Hz is inmiddels het minimum, maar nog steeds meer dan voldoende om games vloeiend te spelen. Dit scherm vind je al voor minder dan €300,-. Jammer genoeg is dit BenQ scherm niet in hoogte verstelbaar. Als dat geen probleem is, dan is dit de ideale 4K gaming monitor voor een vriendelijke prijs.

Schermdiagonaal28 inch
Resolutie3.840 x 2.160
Refresh rate60 Hz
BeeldtechniekTN
Response time1 ms
VRR ondersteuningFreeSync

Het beste betaalbare ultrawide beeldscherm voor gamers: iiyama G-Master GB3461WQSU-B1

iiyama GB3461WQSU

Dit is een geweldig, en relatief betaalbaar, 4K beeldscherm met een erg lang modelnummer. De iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 is speciaal voor gamers die op zoek zijn naar een extra breed scherm. Normaal gesproken zijn dit erg prijzige monitoren. Maar een prijs van onder de €500,- is behoorlijk schappelijk voor een beeldscherm met deze afmetingen en specificaties. De ratio van dit scherm is 21:9. Samen met de resolutie van 3.440 x 1.440 pixels levert dit indrukwekkende beelden op. Voor gamers is 144 Hz en een response time van 1ms perfect om snel te kunnen reageren. Het IPS paneel levert een geweldige en natuurgetrouwe weergave van kleuren. Bovendien is het contrast meer dan in orde. Al met al is de iiyama G-Master GB34 hét scherm voor gamers die graag op een ultrawide beeldscherm spelen. 

Schermdiagonaal34 inch
Resolutie3.440 x 1.440
Refresh rate144 Hz
BeeldtechniekIPS
Response time1 ms
VRR ondersteuningFreeSync

De beste budget gaming monitor: iiyama G-Master G2470HSU-B1

iiyama G2470HSU

Als je op zoek bent naar een goedkoop beeldscherm om op te gamen dan is de iiyama G-Master G2470HSU-B1 voor jou. Met een response time van 0,8 ms is dit zelfs de snelste monitor in deze lijst. Hoewel je het verschil met de andere opties waarschijnlijk niet gaat merken. Voor iets meer van €170,- haal je dit stukje hoogwaardige gaming gear in huis. Er zit zelfs een verstelbare standaard bij. Dat zie je zelden bij monitoren in deze prijsklasse. Het is een IPS scherm dus reken op levensechte en fonkelende kleuren met een grote kijkhoek. Wat accuraatheid betreft is er een klein onderscheid met duurdere modellen. Maar dan moet je wel goed zoeken. Voor deze prijs is er geen betere monitor te vinden in 2024. 

Schermdiagonaal24 inch
Resolutie1.920 x 1.080
Refresh rate165 Hz
BeeldtechniekIPS
Response time0,8 ms
VRR ondersteuningFreeSync

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *