Beste gaming toetsenbord voor elk budget

Gaming toetsenbord met rgb verlichting

Voor optimale prestaties tijdens het gamen heb je een goed gaming toetsenbord nodig. Bovendien voer je met een degelijk keyboard andere taken eenvoudiger uit. Denk bijvoorbeeld aan het typen van een e-mail of chatten met je vrienden. Dit artikel richt zich op het beste toetsenbord voor videogames. De belangrijkste eigenschappen die leiden tot het ultieme toetsenbord worden besproken. Uiteindelijk is je persoonlijke voorkeur een belangrijke factor bij het uitkiezen van het ideale toetsenbord. Denk daarbij bijvoorbeeld aan welke games je graag speelt. Want bepaalde toetsenborden focussen zich op een bepaalde doelgroep.

De beste gaming toetsenborden

Beste gaming toetsenbord: Corsair K100 RGB

De Corsair K100 is een erg luxe gaming toetsenbord. Door de veelzijdigheid is dit model ook ideaal voor andere werkzaamheden. De manier waarop commando’s worden doorgegeven is uniek. Het is namelijk een combinatie tussen mechanisch en optisch. Dit heeft geresulteerd in de razendsnelle uitvoering van jouw input. Het actuatiepunt wordt eerder bereikt. Heb je liever puur mechanische switches? Kies dan voor de uitvoering met de Cherry’s Speed Silver. De manieren om de RGB-verlichting te customiseren zijn vrijwel eindeloos. Maar de Corsair K100 RGB staat niet louter op deze lijst door de uitgebreide features. De bouwkwaliteit is namelijk uitstekend. Bovendien vervagen de PBT double-shot keycaps niet. De meegeleverde polssteun zorgt voor de nodige ergonomie. Deze haal je eenvoudig los wanneer je er geen behoefte aan hebt of je eigen polssteun gebruikt. Het enige nadeel is de prijs.

SwitchesCorsair OPX RGB of Cherry MX Speed Silver
TypeFull-sized
Afmetingen470 x 166 x 38 mm
Gewicht1.3 kg
MultimediaknoppenJa – inclusief scroll wheel
PolssteunJa – standaard meegeleverd
VerlichtingRGB – onder iedere individuele toets
KeycapsPBT double-shot

Beste draadloze keyboard: Logitech G915 Lightspeed

De Logitech G915 serie bestaat uit geweldige toetsenborden. Maar de draadloze variant steekt er bovenuit. Met de low-profile keycaps is het toetsenbord mooi plat. Bovendien kies je zelf of het toetsenbord wordt geleverd met tactile, clicky of linear switches. De Logitech G915 Lightspeed beschikt helaas niet over hoogwaardige PBT double-shot keycaps. Maar dat is het enige nadeel dat we, naast de vrij hoge prijs, kunnen vinden. Je bestelt dit toetsenbord full-sized of als TKL. Mede door alle opties spreekt dit keyboard veel gamers aan. Bovendien is het kleinere formaat een stukje goedkoper. Het gewicht van de Logitech G915 is relatief laag voor een mechanisch toetsenbord. Bovendien is vrijwel alles mogelijk met de instelbare verlichting. Zoals je van Logitech verwacht is de bouwkwaliteit dik in orde.

SwitchesLogitech GL low-profile (tactile, clicky of linear)
TypeFull-sized & TKL
Afmetingen475 x 150 x 22 mm of 368 x 150 x 22 mm
Gewicht1,03 kg of 0,8 kg
MultimediaknoppenJa
PolssteunNee
VerlichtingRGB – onder iedere individuele toets
KeycapsABS keycaps

Beste budget mechanische gaming toetsenbord: HyperX Alloy FPS Pro

Een premium mechanisch keyboard voor gaming is een behoorlijke investering. Maar de HyperX Alloy FPS Pro krijgt voor weinig geld veel voor elkaar. De bouwkwaliteit is voortreffelijk. Daarnaast bepaal je zelf of het toetsenbord is uitgerust met brown of blue switches. De HyperX Alloy FPS Pro beschikt niet over RGB-verlichting. Maar desondanks ziet het geheel er stijlvol uit door de rode ledverlichting. De keycaps zijn helaas niet doubl-shot. In plaats daarvan heeft HyperX gekozen voor ABS keycaps om de kosten te drukken. Al met al krijg je een volwaardig mechanisch gaming toetsenbord voor een zachte prijs.

SwitchesCherry MX Brown or Blue
TypeTKL
Afmetingen358 x 130 x 36 mm
Gewicht0,8 kg
MultimediaknoppenNee
PolssteunNee
VerlichtingRode LED’s
KeycapsABS keyvaps

Beste membraantoetsenbord voor gamers: Razer Cynosa V2

Voor echte fanaten van membraantoetsenborden staat de Razer Cynosa V2 in deze lijst. Razer is een van de grootste fabrikanten van gear voor gamers. Dat merk je aan de kwaliteit van dit toetsenbord. De toetsen zijn erg gemakkelijk in te drukken. Bovendien maken ze weinig geluid doordat het een membraantoetsenbord betreft. Een minpunt zijn de keycaps. Die zijn gemaakt van ABS plastic. Ze blijven op de lange termijn dus niet zo mooi als de PBT double-shot varianten van premium gaming keyboards. Er zitten een paar handige multimediaknoppen aan de rechter bovenkant. Qua gameprestaties verslaat het concurrerende membraantoetsenborden vrij eenvoudig. Maar een echt goed mechanisch keyboard is net ietsje beter. De toetsen zijn individueel verlicht door full colour LED’s. Als je per se een membraantoetsenbord wilt hebben, dan is de Razer Cynosa V2 het gaming keyboard voor jou.

SwitchesGeen – membraan
TypeFull-sized
Afmetingen483 x 222 x 40 mm
Gewicht1.21 kg
MultimediaknoppenJa
PolssteunNee
VerlichtingRGB – onder iedere individuele toets
KeycapsABS keycaps

Shopgids: Een gaming toetsenbord voor elk budget

Mechanisch vs. membraan

Fanatieke gamers zijn allemaal bekend met de discussie tussen membraantoetsenborden en mechanische toetsenborden. Dit betreft het mechanisme dat de knoppen omhoog en naar beneden laat bewegen. Bij membraantoetsenborden is dat een dunne laag rubberachtig materiaal die onder alle toetsen ligt. Tijdens het indrukken van de knoppen veert dit naar beneden. Toetsen van mechanische toetsenborden beschikken allemaal over een individuele schakelaar. Die heten switches. Ze zijn duurzaam en functioneren door middel van een springveermechanisme.

De voordelen van een membraantoetsenbord

Het is geen geheim dat mechanische toetsenborden de voorkeur genieten wanneer je games speelt. Desondanks zijn er twee belangrijke redenen om voor een membraantoetsenbord te kiezen. Dit type is namelijk een stuk stiller. Wanneer je een microfoon gebruikt is dat aangenaam voor de mensen die naar je luisteren. Je teamgenoten hebben dan geen last van klikkende geluiden. Een goede microfoon die omgevingsgeluid onderdrukt kan dit probleem ook verhelpen. De belangrijkste reden om een membraantoetsenbord aan te schaffen is de prijs. Ze zijn stukken goedkoper dan mechanische toetsenborden.

De voordelen van een mechanisch toetsenbord

Mechanische toetsenborden zijn dus duurder. Maar ze gaan wel een stuk langer mee. De meeste modellen hebben een levensduur van 50 miljoen aanslagen per toets. Dat is meer dan het tienvoudige van hoogwaardige membraantoetsenborden. Daarboven zijn ze sneller. Dat is uiteraard een groot voordeel wanneer je games speelt. Veel gamers prefereren het gevoel dat een mechanisch keyboard levert. Daar komt bij dat je meer opties hebt voor customisatie door te kiezen tussen de verschillende switches. Tenslotte is er key rollover. Vaak aangeduid met N-key rollover of NKRO. Dit houdt in dat een toetsenbord iedere invoer registreert. Membraantoetsenborden zijn slechts in staat om één aanslag tegelijk te herkennen. Dat leidt tot ghosting. Hiermee wordt bedoeld dat bepaalde aanslagen helemaal niet geregistreerd worden. Het spreekt voor zich wat de consequenties daarvan kunnen zijn tijdens het gamen.

Conclusie

Er is maar een conclusie mogelijk wanneer je de capaciteiten van een mechanisch toetsenbord tegenover die van een membraantoetsenbord zet. De mechanische variant is eenvoudigweg beter. Dat geldt voor games. Maar eigenlijk ook voor alle andere taken die je met een toetsenbord uitvoert. Het typen van een e-mail of het schrijven van een rapport is veel prettiger. Dus wanneer je jouw toetsenbord voor diverse doeleinden gebruikt is een mechanisch toetsenbord ook de beste optie. Een klein budget is enige reden om een membraantoetsenbord te kopen.

De verschillende soorten switches van mechanische toetsenborden

Er is enorm veel keuze wanneer je kiest voor een mechanisch keyboard. Een van de belangrijkste factoren is het type switches dat gebruikt wordt. Een switch is het mechanische gedeelte onder iedere toets. Het zorgt ervoor dat je een knop in kan drukken en dat deze weer omhoog springt. Er zijn drie verschillende types.

  • Tactile switches: bij dit type is er sprake van voelbare feedback. Wanneer je een toets indrukt voel je dat ongeveer halverwege. Het is een kleine weerstand die je laat weten dat jouw input is geregistreerd. Daarom hoef je de knop niet helemaal naar beneden in te drukken. Dit is met name prettig bij het typen van tekst.
  • Clicky switches: bij dit type voel je als gebruiker eveneens weerstand wanneer het actuatiepunt is bereikt. Dat gaat bij clicky switches gepaard met een klikkend geluid. Hierdoor krijg je extra feedback. Een nadeel is het geluid dat gepaard gaat met de klik. Dit is vooral vervelend wanneer je met anderen communiceert via een microfoon.
  • Linear switches: over het algemeen worden linear switches als de beste keuze voor gamers gezien. Tijdens het indrukken van een toets is er geen sprake van feedback. De weerstand is van boven naar beneden gelijk. Het is een populaire optie onder gamers omdat je een toets net wat sneller helemaal indrukt.

Het juiste keyboard voor jou en de switches die erbij horen

Je bestelt graag het ideale keyboard met jouw favoriete switches. Gelukkig is het meestal mogelijk om uit een aantal opties te kiezen. Vooral wanneer je een toetsenbord van een groot en bekend merk bestelt. Wellicht twijfel je nog over het type switches. In dat geval is het een goed idee om een aantal verschillende uit te proberen. Dat doe je bijvoorbeeld in een winkel. Daarnaast zijn er speciale testmodules op het internet te bestellen. Dat zijn kleine toetsenborden waarbij onder iedere knop een andere switch zit. Het is een kleine investering. Maar daarna weet je wel zeker dat je het juiste keyboard koopt.

Het aantal knoppen en het formaat

Toetsenborden zijn er in verschillende maten. In principe zijn er twee types die voor gamen worden gebruikt. De eerste is het standaard full-sized toetsenbord. Dat zijn modellen met een numpad aan de rechterkant. Over het algemeen hebben die 104 of 105 toetsen. Naast full-sized bestaan er keyboards zonder numpad. Die worden TKL (Ten Keys Less) genoemd. Voor de meeste games heb je deze toetsen niet nodig. Doordat de numpad ontbreekt is het toetsenbord minder breed. Hierdoor staat de muis dichterbij en zitten de meeste gamers automatisch in een betere houding. Er is nog een kleiner formaat toetsenbord. Die worden meestal aangeduid als minitoetsenborden of 60% en 65% keyboards. Maar door het ontbreken van onder andere de pijltjestoetsen is dit geen geschikt formaat voor gamers.

Extra knoppen op je toetsenbord

Gamers hebben uiteenlopende eisen. Dat geldt ook voor de behoefte aan extra knoppen op een toetsenbord. Welke games je speelt is daarbij een doorslaggevende factor. Want bij MMO’s en RPG’s is de beschikking hebben over extra knoppen geen overbodige luxe. Helemaal niet wanneer deze programmeerbaar zijn. Want dan voer je met één druk op de knop een hele serie acties uit. Bij andere games zijn extra knoppen over het algemeen minder nodig. Hoewel dit natuurlijk allemaal subjectief is. Hetzelfde geldt voor multimediaknoppen. Hiermee pas je het bijvoorbeeld het geluidsvolume aan of schakel je door naar het volgende nummer in je afspeellijst.

De bouwkwaliteit van een gaming toetsenbord

De bouwkwaliteit is belangrijk voor ieder product dat je koopt. Een toetsenbord wordt over het algemeen intensief gebruikt. Bovendien wil je zo lang mogelijk genieten van je investering. Een degelijk gaming keyboard overleeft het wanneer je er vloeistof overheen gooit. Zoals hierboven te lezen gaan de switches van mechanische keyboards eigenlijk altijd lang mee. Maar het is eveneens belangrijk dat de toetsen niet vervagen en onleesbaar worden.

Keycaps en de duurzaamheid van een toetsenbord

Met keycaps worden de toetsen zelf bedoeld. Dus niet de switch, maar het kunststof gedeelte dat in contact komt met je vingers. Je wilt niet dat deze vervagen. Double shot keycaps voorkomen dat. Het icoon op de toets bestaat dan uit een ander stukje materiaal. Vervaging is hierdoor niet mogelijk. Voor keycaps zijn twee materialen populair. Dat zijn PBT (Polybutylene Terephthalate) en ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene). Daarvan is PBT de superieure variant. Ze zijn steviger en hebben een fijnere textuur. Bovendien ontwikkelen ze geen glans na langdurig gebruik. Dat is bij ABS wel het geval.

RGB-lichteffecten voor echte liefhebbers

Het oog wil ook wat wanneer je een toetsenbord uitkiest. Steeds meer populaire modellen beschikken over RGB-verlichting. Het ontwerpen van de ultieme gaming setup gaat gepaard met flashy LED-lampjes. Bij geavanceerde modellen van toetsenborden programmeer je de RGB-verlichting zelf. Denk daarbij aan de kleuren, de patronen en de intensiteit. Het is uiteraard compleet subjectief of je dit op prijs stelt. Wanneer je geen behoefte hebt aan dergelijke verlichting is het verstandig om hiervoor niet extra te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *