De beste gaming controller voor de pc

Een gamepad of gaming controller is meer geschikt voor bepaalde soorten games dan muis en toetsenbord. Afhankelijk van je voorkeuren zijn dat sportgames, platformers, fighting games en computerspellen waarmee je een voertuig bestuurt. Een goede gaming controller is daarom eigenlijk een vereiste voor een pc-gamer. In dit artikel lees je met welke gamepad je optimale controle hebt. Er is extra gelet op compatibiliteit met de pc. Alle controllers in de lijst sluit je aan zonder dat je onofficiële drivers hoeft te installeren. 

Gaming controller voor de PC

De beste PC game controllers in 2024

De beste allround controller: Xbox Wireless Controller

Bluetooth en USB-C (2020) / micro USB (2016) – asymmetrische analoge sticks – 2x AA-batterij

De Xbox controllers gaan alweer heel wat jaren mee. Kenmerkend is het asymmetrische ontwerp van de analoge sticks. De Xbox controller is van Microsoft en daarom profiteren pc-gamers van optimale integratie met Windows 10. Over de bouwkwaliteit van de Xbox Wireless Controller valt niet te klagen. Het model ligt bovendien lekker in de hand. Met de analoge sticks manoeuvreer je personages en voertuigen met veel precisie door levels heen. Bovendien voorzien 2 AA-batterijen de Xbox Wireless van stroom. Die vervang je eenvoudig waardoor je het gamen nooit hoeft te onderbreken. Bovendien zit je op een gegeven moment niet met een oude batterij die minder lang werkt. Al met al is de Xbox Wireless Controller de beste opties voor pc-gamers. Op sommige fronten zijn concurrerende modellen beter. Maar de controller van Xbox doet alles goed en heeft optimale compatibiliteit met de pc.

Opmerking: tegelijk met de Xbox Series X lanceerde Microsoft een nieuwe versie van hun beroemde controller. Dit is inmiddels de vierde editie. Een belangrijk verschil tussen de derde (2016) en de vierde generatie (2020) is de toevoeging van USB-C. Verder zijn de schouderknoppen iets comfortabeler en zijn de joysticks een stukje preciezer. De vierde generatie geniet dus de voorkeur. Maar bij een groot prijsverschil is de derde editie een prima alternatief. Let er wel op dat edities daarvoor een minder goede compatibiliteit hebben met pc’s.

De controller met de beste thumbsticks: Sony DualShock 4

Bluetooth en Micro-USB – symmetrische analoge sticks – ingebouwde accu

De controller van Sony’s PlayStation is een icoon op zich. De toevoeging van de dubbele analoge sticks is door vrijwel ieder ander merk gekopieerd. Maar wat precisie betreft staat de DualShock 4 van Sony nog steeds op eenzame hoogte. Een groot voordeel van de vierde editie is dat Steam ondersteund wordt. Je hoeft dus niet meer aan de slag met onofficiële drivers om de controller met de pc te verbinden. De compatibiliteit is nog steeds wel een stukje lager dan die van de Xbox controller. Een leuke toevoeging is motion control. Hiermee stuur je door de complete controller te bewegen Dit werkt bij een heel aantal pc-games die in je Steam library staan. De Sony DualShock 4 is een robuust gebouwde controller waarmee je jaren vooruit kunt. Vergeleken met de Xbox controller is de D-pad van de DualShock 4 net ietsje beter. Een extra feature is de touchpad. Maar eerlijk gezegd is dit voor pc gaming niet heel functioneel. De vierde editie heeft een veel ergonomischer dan z’n voorganger en ligt lekker in de hand. Al met al is de DualShock 4 een uitstekende controller voor games die je op Steam speelt.

Opmerking: de Sony DualShock 5 is inmiddels verkrijgbaar. Twee belangrijke nieuwe features zijn de adaptive triggers en haptische feedback. Maar dit werkt allebei (nog) niet op de pc. Gezien de veel hogere prijs van de DualShock 5 is de vierde editie een betere koop voor pc-gamers. 

De beste budget controller: Logitech F310

USB 2.0 – symmetrische analoge sticks – geen accu/altijd aangesloten via een kabel

Logitech staat sinds de oprichting al voor betrouwbare hardware voor een, over het algemeen, betaalbare prijs. Dat is precies wat je krijg met de Logitech F310. Het is een stevige gamepad die eigenlijk geen echt zwakke punten heeft. De analoge sticks zijn responsief en betrouwbaar. Hoewel ze niet de precisie hebben van duurdere modellen. Met de knoppen is niks mis en ook de D-pad is in orde. Ze beschikken alleen niet over het premium gevoel dat je bij hoger geprijsde concurrenten ervaart. De Logitech F310 is alleen geschikt voor de pc. Je hoeft de gamepad slechts in te pluggen en je begint met spelen. Wat ergonomie betreft valt er eveneens weinig te op te merken. Voor gamers met grote handen is de controller wellicht wat aan de kleine kant. Maar dit is afhankelijk van je eigen voorkeur. Voor €30-40 vind je geen betere gamepad dan de Logitech F310.

Opmerking: de F710 is de draadloze variant van de F310. Deze is voor €20,- meer verkrijgbaar.

Beste high-end controller: Xbox Elite Wireless Series 2

Bluetooth en USB-C – asymmetrische analoge sticks – ingebouwde accu

Als de prijs geen factor is, dan is de Xbox Elite Wireless Series 2 de beste controller op de markt. Let er wel op dat de controller tegen de €200,- kost. Hiervoor krijg je wel een hoop terug. Want alles aan de Xbox Elite Wireless Series 2 is te customiseren. Er zitten bijvoorbeeld zes thumbsticks bij. Die wissel je uit tot je de optimale combinatie voor jou vindt. Voor de D-pad heb je twee keuzes. Je bestuurt je karakter of voertuig in games uiterst nauwkeurig. Hoogwaardige thumbsticks en een responsieve D-pad verschaffen optimale precisie. De software geeft je nog meer opties om de controller helemaal naar jouw wensen in te stellen. Er is onder andere de mogelijkheid om een shift button in te stellen. Nadat je deze knop indrukt hebben alle andere knoppen een andere functie. Het is daarnaast mogelijk om de sensitiviteit van de analoge sticks te veranderen met deze shift key. Dat is onder andere erg handig voor snipers in shooters. Desgewenst maak je drie verschillende profielen aan. Kies vervolgens de gewenste settings voor de game die je speelt met een druk op de knop en geniet van een optimale speelervaring. Onderop de controller zitten switches. Die worden vaak paddles genoemd en fungeren als extra knoppen. Als je op zoek bent naar de best mogelijke controller, dan is de Xbox Elite Wireless Series 2 de gamepad voor jou.

Alternatief: de Astro C40 TR is een high-end gamepad met vergelijkbare features. Een belangrijk verschil is dat je deze controller aansluit op pc en PlayStation. Voor bezitters van een PlayStation is de Astro C40 TR daarom een betere optie. Een extra functie van deze controller is dat je zelf bepaald of de layout van de analoge sticks symmetrisch of asymmetrisch is.

Een gamepad voor pc, Switch en Android: 8Bitdo SN30 Pro+

Bluetooth en USB-C – symmetrische analoge sticks – ingebouwde accu of AA-batterijen

Dit is de minst bekende gamepad in deze lijst. Maar de 8Bitdo SN30 Pro+ is een uitstekende controller en begint steeds populairder te worden. Het is een uiterst solide gamepad met misschien wel de beste D-pad van allemaal. De thumbsticks zijn precies en de knoppen zijn prettig om in te drukken. Bovendien heeft de controller een ergonomische vorm en ligt lekker in de hand. Het is daarnaast mogelijk om de gamepad volledig te customiseren. Je stelt bijvoorbeeld dead zones in of wijst andere functies aan knoppen toe. Dat zie je normaal gesproken alleen bij gamepads die vele malen duurder zijn. Een extra voordeel is dat je de 8Bitdo SN30 Pro+ met je pc, Switch en Android devices verbindt. Je koppelt de gamepad met Bluetooth of USB-C. Een oplaadbare accu voorziet de SN30 Pro+ van stroom. Maar die vervang je desgewenst door twee AA-batterijen. Dat is een handige extra functionaliteit. Al met al is de 8Bitdo SN30 Pro+ een uitstekende gamepad. Voor bezitters van een Nintendo Switch is dit de beste optie.

Alternatief: Er bestaat een compactere versie van de 8Bitdo SN30 Pro+. Dat is de 8Bitdo SN30 Pro. Het ontbreken van de handvatten bij de laatstgenoemde is het enige verschil. Voor de ergonomie en speelgemak is dat een nadeel. Maar je neemt de controller wel overal gemakkelijk mee naartoe. Bovendien lijkt de 8Bitdo SN30 Pro op de klassieke controller van Nintendo met de toevoeging van twee thumbsticks. 

Shopgids: hoe vind je de juiste game controller?

De bouwkwaliteit en ergonomie van een gamepad

Bij elk product is de bouwkwaliteit belangrijk. Dat geldt zeker voor gaming controllers. Aangezien je die continu in je handen hebt. Een goed gebouwde controller heeft geen loszittende onderdelen die trillen of kraken. Dit bevordert de duurzaamheid. Daarnaast game je prettiger met een robuuste controller met degelijke knoppen en stevige analoge sticks.

De precisie van de analoge sticks

Om je personage of voertuig in een spel te bewegen gebruik je over het algemeen de analoge sticks. Dat zijn de twee kleine pookjes die je met je duimen bestuurt, ook wel thumbsticks genoemd. Vooral bij games die veel precisie vereisen is het belangrijk dat ze jouw bewegingen nauwkeurig registreren. De weerstand die de thumbsticks geven moet bovendien constant zijn. Anders is het erg lastig om nauwkeurig te mikken. Een analoge stick moet daarnaast voldoende grip bieden zodat ze niet onder je duimen vandaan glippen.

De kwaliteit van de D-pad

D-pad staat voor directional pad. Het is de knop met de pijltjes die doorgaans links op de controller zit. Vooral voor fighting games en platformers is het belangrijk om een goede D-pad te hebben. Games die volledig in 3D zijn maken meestal gebruik van de analoge sticks.

Symmetrische of asymmetrische thumbsticks?

Dit is geheel subjectief. Traditioneel zijn de thumbsticks symmetrisch naast elkaar geplaatst. De stick aan de linkerkant is onder de D-pad geplaatst. Op dezelfde hoogte als de rechter stick. Bij asymmetrische controllers zijn de D-pad en de linker analoge stick verwisseld. De meest bekende gamepads met deze indeling zijn de verschillende edities van de Xbox controller.

Een draadloze controller biedt meer vrijheid

De meeste moderne controllers verbind je draadloos met je pc. Meestal komt die verbinding met Bluetooth tot stand. Draadloos heb je meer bewegingsvrijheid. Een klein nadeel is dat je de batterij zo nu en dan op moet laden. Maar alle draadloze controllers sluit je ook gewoon met een kabel aan op je pc. Hierdoor ga je door met gamen terwijl je gamepad opgeladen wordt.

Waar ga je de controller voor gebruiken?

Alle gamepads in deze lijst werken op een Windows pc. Maar het is mogelijk dat je een console in huis hebt. In zo’n geval is het handig om een controller te kopen die op beide platformen werkt.

2 opmerking over De beste gaming controller voor de pc

    1. Erwin Auteur van bericht

      Met een USB-c naar USB-a kabel kan je de controller aansluiten op je PC en direct gebruiken. Als je PC bluetooth heeft kan je zelfs draadloos verbinden. Alleen de haptische feedback en 3.5mm audiojack werken niet op een PC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *