In 2024 is het noodzakelijk om over een goede webcam te beschikken. Steeds meer mensen werken vanuit huis en hebben te maken met vergaderingen en interviews via het internet. Wanneer je helder in beeld bent kom je professioneler over. Bovendien is het veel makkelijker overleggen wanneer je goed te verstaan bent. Om met vrienden en familie te praten is een webcam bovendien geen overbodige luxe. Als je een laptop hebt, dan zit daar waarschijnlijk een webcam op. Maar die zijn over het algemeen van slechte kwaliteit. Er is sprake van een lage resolutie, slechte belichting en de microfoon is niet om over naar huis te schrijven. Bovendien is het altijd lastig om de webcam in de juiste hoek te plaatsen. Dat komt omdat de camera op het beeldscherm gemonteerd zit. Om al deze redenen zijn webcams op laptops geen optie wanneer je er veel gebruik van maakt. In dit artikel lees je met welke webcams je altijd scherp en duidelijk in beeld bent.
Shopgids: zo vind je de beste webcam
De resolutie van een webcam
Voor de scherpte van het beeld is een hoge resolutie belangrijk. Inmiddels is 1080 x 1920 de standaard voor een nieuwe webcam. Je hoort veel over 4k en hoe dat de toekomst is. Maar voorlopig is zo’n hoge resolutie overbodig. Bovendien vraagt een dergelijke resolutie veel van je internetverbinding. Beeld van 4k streamen vraagt om veel bandbreedte. Alleen als je zelf een specifiek doel hebt, en een groot budget, is de aankoop van een 4k webcam de moeite waard. Maar denk eraan dat het aantal frames dat je verstuurt minstens zo belangrijk is voor de kwaliteit van de video. Een frame van 4k is veel meer data en kost dus meer bandbreedte. Hierdoor verstuur je met een lagere resolutie meer frames per seconde en is de uiteindelijke beeldkwaliteit bij een standaard internetverbinding beter. Een groot voordeel van 4k is dat je gedeeltes van het beeld kan croppen en toch nog een hoge kwaliteit behaald. Bij croppen kies je welk gedeelte van het opgenomen beeld zichtbaar is. Dat is handig wanneer je alleen jezelf wilt filmen en niet de rest van je kamer.
Het belang van een behoorlijke framerate
Naast resolutie is framerate, oftewel het aantal frames per seconde, een belangrijke factor voor beeldkwaliteit. Webcams maken momenteel met name gebruik van 30 fps en 60 fps. Een video met 60 fps komt veel natuurlijker over. Maar hierbij geldt ook weer dat je internetverbinding een rol speelt. Daarnaast zijn er webcams die uiteenlopende framerates gebruiken bij verschillende resoluties. Met 720p zijn ze bijvoorbeeld in staat om in 60 fps op te nemen. Terwijl bij een resolutie van 1080p 30 fps het maximum is.
De focus bepaalt de beeldscherpte
Zonder een redelijke resolutie en voldoende frames per seconde is het beeld van een webcam altijd matig. Hetzelfde geldt voor de focus: de capaciteit van de webcam de juiste gedeeltes van het opgenomen beeld scherp weer te geven. Goedkoper modellen zijn uitgerust met een zogenaamde fixed-focus lens. Als je recht voor de webcam zit en op een vooraf bepaalde afstand, dan ben je min of meer scherp in beeld. Je gezicht wordt vaag zodra je daarvan afwijkt. Met een autofocus lens is dat anders, helemaal in combinatie met adequate software voor gezichtsherkenning. De webcam stelt automatisch scherp in op je gezicht. Dit geeft je veel meer opties. Je bepaalt zelf waar je zit en wanneer je beweegt blijf je scherp in beeld. Daarbovenop is dit autofocus veel geschikter wanneer je met meerdere mensen voor dezelfde webcam zit.
Een goede microfoon zodat je duidelijk te verstaan bent
Voor een goed gesprek is geluid belangrijker dan beeld. Om goed verstaanbaar te zijn is een degelijke microfoon een vereiste. Omgevingsgeluid wordt bijvoorbeeld onderdrukt. Er is veel minder sprake van ruis en er worden geen gedeeltes van woorden of zinnen overgeslagen. Moderne webcams zijn wat microfoons betreft op te delen in twee categorieën. De standaardmodellen beschikken over een mono microfoon. Duurdere, premium webcams zijn meestal uitgerust met een stereomicrofoon. Dat heeft als voordeel dat achtergrondgeluid makkelijk wordt onderdrukt. De dubbele microfoon is beter in staat om de oorsprong van geluid te lokaliseren. Hierdoor zijn ze beter in staat om onderscheid te maken tussen jouw stem en omgevingsgeluid. Een losse headset of microfoon is overigens nog altijd de beste optie. Ze produceren beter geluid en je bent je in staat om ze op de ideale plek neer te zetten om je stem te registreren.
De belichting van webcams wordt vaak onderschat
Een webcam moet in staat zijn om heldere beelden met voldoende belichting te produceren. Slechte belichting is een van de hoofdoorzaken van een matige beeldkwaliteit. Sommige webcams vangen meer licht op, waardoor je er beter uitziet. Maar er is een andere methode. Inmiddels zijn er namelijk modellen die zelf licht produceren. Hierdoor is je gezicht altijd zichtbaar. Vooral wanneer je een webcam hebt waarbij je de sterkte van het licht aan kan passen.
De kijkhoek van een webcam
Standaard hebben webcams een kijkhoek van 78 graden. Dat is min of meer de ideale hoek om je gezicht op aangename manier in beeld te brengen. Je schouders zijn bijvoorbeeld nog zichtbaar zodat je niet te groot in beeld verschijnt. Een grotere hoek is praktisch wanneer je met meerdere personen voor de webcam zit. Dat is handig tijdens conferenties in een professionele setting. Als je graag met meerdere familieleden en vrienden in één kamer videobelt, dan is het eveneens verstandig om een grotere hoek te overwegen. Meestal is dat 90 graden. Dat lijkt een klein verschil. Maar voor een lens is dit onderscheid duidelijk te merken. Je krijgt daarom aanzienlijk meer personen duidelijk in beeld.
Wat is een goede prijs voor een webcam?
Dit is uiteindelijk allemaal afhankelijk van je eigen voorkeuren en budget. Vrijwel alle moderne webcams produceren een helder beeld in optimale omstandigheden. De mate van focus en gezichtsherkenning maken veel verschil. Daarnaast presteren de duurdere modellen een stuk beter bij slechte belichting. Wanneer je het geld hebt, is investeren in een goede webcam zeker een paar extra euro’s waard. Want er is relatief weinig vooruitgang in het veld. Helemaal vergeleken andere technische producten voor particulieren. Een resolutie van 1080 x 1920 is voor de komende jaren meer dan voldoende. Bedenk bovendien dat je degene waarmee je belt ook een plezier doet wanneer je de beschikking hebt over een goede webcam.
De beste webcams
De beste allround webcam: Logitech C922 Pro
Het beste alles in één pakket voor de meeste gebruikers is de Logitech C922 Pro. De webcam is met een prijs rond de €100,- niet heel goedkoop. Maar investeren in een degelijke webcam is in deze tijd het geld waard. Helemaal omdat je jaren vooruit kunt met een duurzame webcam met moderne specificaties. En dat is precies wat de Logitech C922 Pro levert. Je filmt jezelf in 1080p met een framerate van 30. Voor 60 fps kies je voor een resolutie van 720p of lager. De autofocus van de C922 Pro is uitstekend. Zelfs wanneer je veel en snel beweegt blijf je vrijwel altijd scherp in beeld. Zelfs met matige belichting behaalt deze webcam een aangename beeldkwaliteit. Om het totaalpakket af te maken is de opname van audio van een hoog niveau. Er zitten twee microfoons in de Logitech C922 Pro. Hierdoor filtert de webcam omgevingsgeluid uit de opname zodat je altijd duidelijk te verstaan bent. Je bevestigt het apparaat gewoon bovenop je scherm. Maar je plaatst hem net zo gemakkelijk op je bureau met het meegeleverde statief.
Resolutie | 1080 x 1920 |
Framerate | 60 fps bij 720 x 1280, 30 fps bij 1080 x 1920 |
Kijkhoek | 78 graden |
Microfoon | Stereo |
Afmetingen | 44 x 95 x 71mm |
De betaalbare webcam met uitstekende belichting: Razer Kiyo
Razer is onder gamers een bekend merk. Maar hun Kiyo webcam is voor iedereen een uitstekende keuze. Het meest in het oog springende is de ring rondom de lens van de camera. Daar zitten 12 ledlampjes in. Hierdoor is je gezicht altijd voldoende belicht. Helemaal omdat je de intensiteit eenvoudig aanpast door aan de ring te draaien. Met de software van Razer stel je alles helemaal naar wens in. De Razer Kiyo produceert een mooi beeld met maximaal 30 fps bij de hoogste resolutie van 1080p. Tot en met een resolutie van 720p stream je met 60 fps. De Kiyo levert een voortreffelijke beeldkwaliteit. Ten opzichte van concurrerende modellen is de lichtring de doorslaggevende factor. Het enige nadeel is de kwaliteit van de microfoon. Die is niet meteen slecht, maar er zijn beter opties te vinden. Het is daarom aan te raden om een losse microfoon bij deze webcam te kopen of gebruik te maken van een headset.
Resolutie | 1080 x 1920 |
Framerate | 60 fps bij 720 x 1280, 30 fps bij 1080 x 1920 |
Kijkhoek | 82 graden |
Microfoon | Mono |
Afmetingen | 69 x 69 x 48mm |
Beste multifunctionele webcam: Logitech StreamCam
De StreamCam van Logitech is een uitstekende webcam. Met name de software is het noemen waard. Want hoe snel je ook beweegt, de StreamCam weet jouw gezicht altijd scherp in beeld te krijgen. Bovendien ondersteunt deze webcam 60 fps bij een resolutie van 1080 x 1920. De dubbele microfoon laat eveneens niks te wensen over en neemt je stem helder op. Maar wat potentiële kopers vooral aanspreekt zijn de extra opties die deze webcam biedt. Je draait de camera namelijk eenvoudig van portrait naar landscape mode. Hierdoor is het een uitstekende keuze voor het maken van online content voor onder andere smartphones. Daarnaast hebben gebruikers twee manieren om de webcam op de gewenste plek te plaatsen. Je bevestigt de StreamCam aan je scherm of maakt gebruik van de bijgeleverde tripod. Als je dit soort extra opties op prijs stelt, dan is de StreamCam dé webcam voor jou. Maar door de relatief hoge prijs is dit model niet aan te raden wanneer je de webcam alleen voor videobellen gebruikt.
Resolutie | 1080 x 1920 |
Framerate | 60 fps bij 1080 x 1920 |
Kijkhoek | 78 graden |
Microfoon | Stereo |
Afmetingen | 58 x 48 x 61 mm |
De beste budget webcam: Trust Tyro
Met een beperkt budget koop je in 2024 ook gewoon een goede, full hd webcam. De Trust Tyro kost weinig en laat eigenlijk niks te wensen over. Je neemt jezelf in 1080 x 1920 met 30 fps op. De autofocus is in orde zodat je scherp in beeld bent zolang je niet te snel beweegt. Er zit een enkele microfoon in de Trust Tyro die behoorlijk goed geluid weet te produceren. Achtergrondgeluid wordt wel in mindere mate onderdrukt dan bij de duurdere modellen in deze lijst. Maar voor de prijs krijg je een uitstekende webcam. Bovendien heb je de mogelijkheid om de Tyro aan je beeldscherm te bevestigen met een clip of op je bureau te plaatsen door te kiezen voor het bijgeleverde statief. Daarbovenop zit de Tyro eruit als een premium apparaat. Er zijn veel goedkope webcams op de markt, maar die komen niet in de buurt van de kwaliteit van de Trust Tyro.
Resolutie | 1080 x 1920 |
Framerate | 30 fps bij 720 x 1280 of 1080 x 1920 |
Kijkhoek | 78 graden |
Microfoon | Mono |
Afmetingen | 115 x 80 x 35 mm |
De beste webcam voor groepen: Logitech C930e
Alweer een model van Logitech in deze lijst. Maar het bedrijf laat momenteel zien de echte marktleider te zijn wanneer het op webcams aankomt. De C930e heeft veel overeenkomsten met de C922 Pro. Maar het zijn de verschillen die deze webcam speciaal maken. De hoek van de lens is 90 graden in plaats van de standaard 78. Je neemt dus meer op, waardoor het een uiterst geschikte microfoon is wanneer je met meerdere personen achter één computer zit. Hetzelfde geldt voor de microfoons. Die zitten aan beide zijdes van de C930e en zijn omnidirectional. Dat betekent dat ze van alle kanten geluid opvangen. Iedereen in de kamer neemt daardoor eenvoudig deel aan het gesprek. Het meest prijzenswaardige is dat omgevingsgeluid bijna niet te horen is. Stemmen klinken helder en deelnemers van het gesprek klinken alsof ze van dichtbij in de microfoon praten. De beeldkwaliteit is bovendien van zeer hoog niveau. Als je vaak met meerdere personen achter één webcam zit, professioneel of gewoon met vrienden of familie, dan is de Logitech C930e hét apparaat voor jou.
Resolutie | 1080 x 1920 |
Framerate | 30 fps bij 720 x 1280 of 1080 x 1920 |
Kijkhoek | 90 graden |
Microfoon | Stereo – omnidirectional |
Afmetingen | 94 x 71 x 43 mm |