De beste manier om YouTube videos te downloaden

Er zijn tientallen websites waar je een YouTube URL in kan plakken en vervolgens de video kan downloaden. Dit kunnen handige tools zijn maar deze sites hebben vaak dezelfde problemen: ze staan vol met advertenties, werken niet (meer) door aanpassingen van YouTube of worden offline gehaald omdat omdat de kosten om de website te hosten te hoog worden. Dan keer je na een paar maanden terug om een video te downloaden en ontdek je dat de website niet meer werkt en kan de zoektocht naar een nieuwe YouTube downloader opnieuw beginnen.

In plaats daarvan raad ik aan youtube-dl, dit is een command-line programma wat al sinds 2006 actief is. Het is een van de grootste open-source projecten op Github en kan naast YouTube gebruikt worden om video’s te downloaden van 1000+ andere websites. Het is onwijs krachtige software, maar als je voor het eerst werkt met een command-line programma kan het wat intimideren zijn. Ik leg je zien hoe simpel het eigenlijk is zodat je ongestoord video’s kan downloaden!

Video downloaden met Youtube-dl in Terminal

Installeren

Windows

Voor Windows gebruikers is het makkelijkst om de officiële youtube-dl.exe te downloaden. Plaats dit bestand in een nieuw mapje, bijvoorbeeld Downloads ▸ Youtube

UNIX (Mac)

De laatste versie kan gedownload worden met curl:

sudo curl -L https://yt-dl.org/downloads/latest/youtube-dl -o /usr/local/bin/youtube-dl
sudo chmod a+rx /usr/local/bin/youtube-dl

Hoe gebruik je Youtube-dl?

Youtube-dl is een command-line programma en heeft geen grafische interface. Je gebruik dit programma via een opdrachtprompt of terminalvenster.

  1. Kopieer de URL van een Youtube video die je wil downloaden
  2. Open Opdrachtprompt of Terminal. Voor Windows kan dat via Windows Key + R en typ vervolgens cmd.
  3. Navigeer naar de folder waar Youtube-dl is geïnstalleerd met het cd commando. Gebruik cd foldernaam om een folder te openen, cd .. om terug te gaan naar een vorige folder. Je kan ook Tab gebruiken om een foldernaam automatisch aan te vullen.
  4. Type youtube-dl gevolgd door een spatie en plak vervolgens de URL die je gekopieerd hebt hierachter. Bijvoorbeeld youtube-dl https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ. Druk op Enter om de video te downloaden.

Vind je werken met command-line lastig? Er zijn ook projecten die van youtube-dl een klassieker programma met een grafisch interface maken zoals dit Youtube-dl GUI project. Of kijk een handige YouTube tutorial over hoe je het programma kan gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *