Wat is een Chromebook en waarom zou je er wel (of niet) een kopen?

Chromebooks zijn budgetvriendelijke laptops die draaien op Google’s Chrome besturingssysteem. De hardware lijkt op een traditionele laptop maar het minimalistische Chrome OS werkt anders dan een Windows of MacOS laptop. Zie het als een laptop die alleen een webbrowser heeft: Chrome.

Google Chromebook laptop

Is een Chromebook wat voor jou?

Een laptop wat eigenlijk alleen een webbrowser is klinkt misschien wat apart maar dit is juist de kracht. Zo zijn de laptops scherp geprijsd (€300-€400) en het lichtgewicht systeem is snel en heeft een lange batterijduur. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over updates of virussen, je kan gewoon online aan de slag.

ChromeOS marktaandeel in 2020
Hoewel MacOS voorheen op #2 stond met meeste gebruikte systeem heeft ChromeOS sinds 2020 deze plek veroverd en stijgen de aantal gebruikers nog steeds – Statista

Voor veel gebruikers is de overstap dan ook niet groot, wat ook de groei in marktaandeel verklaart. Voor de meest gebruikte Windows of Macbook programma’s zijn online alternatieven. Je emailprogramma (Outlook) of tekstbewerker (Word) heeft al een online versie of je kan natuurlijk Google’s diensten gebruiken (Gmail, Google Docs). Ook kan je apps uit de Google Play Store downloaden. Zelfs voor lichtgewicht fotobewerken kan je Photoshop inruilen voor Photopea.

Wat zijn de nadelen van een Chromebook?

Een Chromebook kan perfect zijn, maar je moet wel bewust zijn van de nadelen. De grootste beperkingen van ChromeOS is dat sommige software niet beschikbaar is. Bijvoorbeeld Adobe-applicaties of andere gepatenteerde software wat beperkt is tot Windows/MacOS voor het openen van bepaalde bestandsformaten. Hiervoor moet je vooral kijken naar welke programma’s je nu zelf gebruikt en of er goede alternatieven beschikbaar zijn. Hou ook rekening met:

  • Een internetverbinding is (meestal) vereist. Toen de Chromebook 10 jaar geleden geïntroduceerd werd was een Chromebook zonder internet nauwelijks bruikbaar. Dit is aanzienlijk verbeterd met offline werken met populaire apps maar vlekkeloos blijft het niet. Hoewel ook reguliere laptops zonder internetverbinding beperkt zijn is een Chromebook geen geweldige keuze als je niet constant online kan zijn.
  • Het werkt het beste in Google’s ecosysteem. Verstuur je emails met Gmail, bewaar je bestanden in Drive, notities in Keep, de administratie in Google Sheets, etc. Hoewel het systeem meer open is geworden is blijft werken met Google’s producten het makkelijkst. Zonder Google-account kom je niet ver.
  • Chromebooks zijn niet bedoeld om te gamen. Ja, je kan Android apps downloaden dus wat mobiele vermaak is zeker te vinden maar het moet duidelijk zijn dat serieuze gamers beperkt zijn tot clouddiensten als Google Stadia en hun favoriete games niet op een Chromebook kunnen spelen.
  • Chromebooks zijn geen krachtige machines. Er zijn wel uitzonderingen maar dit zijn voornamelijk budgetmachines. Geen 500 tabbladen tegelijkertijd of andere intensieve taken, power-users zijn beter af met een traditionele machine.

Als de meeste van je computertijd online browsen, Instagram, YouTube, Netflix en andere online diensten is koop dan een Chromebook! Je ben dan veel goedkoper uit dan een Windows-, Mac- of Linux-optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *