Beste Gaming Muis: Top 5 Draadloos & Wired muizen

Beste Gaming Muis Razer Deathadder rood verlichting

Je muis is het belangrijkste stukje gereedschap bij het spelen van games. Voor optimale prestaties is een goede gaming mouse onmisbaar. Wat de beste keuze is, verschilt per speler. Want je eigen voorkeuren spelen een rol. Daarnaast zijn er eigenschappen van een muis objectief als goed of slecht beschouw worden. Lees dit artikel om erachter tet komen wat de beste gaming muis voor jou is.

De beste gaming muizen

Beste allround gaming muis: Razer Deathadder V2

Fanatieke gamers herkennen het model van de Razer Deathadder V2 meteen. Het is namelijk de opvolger van een van de meest bekende gaming muizen die ooit gemaakt is. De nieuwe versie is nog beter. Met de geoptimaliseerde sensor beweeg je nog preciezer. Zelfs wanneer je de muis razendsnel beweegt blijft de tracking perfect. Bovendien zijn de switches met een levensduurd van 70 miljoen clicks uiterst duurzaam. De Deathadder V2 ligt ergonomisch in de hand en staat een plam of een claw grip toe. Door de relatief grote omvang zijn de duimknoppen op de zijkant makkelijk in te drukken. Het model van de Razer DeathAdder 2 is iets groter dan de meeste andere muizen in de lijst. Desondanks is het gewicht met 82 gram erg laag. Het is de ultieme gaming muis wat betreft precisie en ergonomie.

SensorRazer Focus+
CPI20.000
IPS650
Acceleratie50g
Gewicht82g
Afmetingen (l x b x h)127 x 61 x 43 mm
Aantal knoppen8
Switches muisknoppenRazer Optical Switches – 70 miljoen clicks
GripRechtshandig – palm en claw grip

Beste budget muis voor serieuze gamers: SteelSeries Rival 3

Met de SteelSeries Rival 3 haal je voor een bescheiden prijs een uitstekende muis in huis. De sensor is bijna net zo goed als die SteelSeries gebruikt voor hun flagship modellen. Bovendien is een CPI van 8.500 meer dan genoeg. SteelSeries heeft duidelijk ingezet op duurzaamheid. Dat blijkt onder andere aan de hoogwaardige switches. Het gewicht is met 77 g behoorlijk laag. Daarmee komt het merk tegemoet aan de wensen van veel gamers. De muis heeft twee buttons aan de linkerzijkant. Je vindt de SteelSeries Rival 3 voor een prijs van onder de €40,-. Dat is een stuk duurder dan een standaard muis. Maar de SteelSeries Rival 3 is een uitstekende muis waar je jaren plezier van hebt. Bovendien lever je amper mogelijkheden en kwaliteit in ten opzichte van modellen die twee keer zo duur zijn.

SensorTrueMove Core (PMW3331) Optical Sensor
CPI8.500
IPS300
Acceleratie35g
Gewicht77g
Afmetingen (l x b x h)121 x 67 x 38 mm
Aantal knoppen6
Switches muisknoppenSteelSeries switches – 60 miljoen clicks
GripRechtshandig – palm, finger en claw grip

Beste lichtgewicht muis: Glorious Model D en Glorious Model D-

Lichtgewicht muizen zijn geschikt voor FPS-games. De Glorious Model D weegt slecht 68 gram. Voor gamers met kleinere handen is er de Glorious Model D-. Die heeft dezelfde kenmerken, maar is iets kleiner en weegt 61 gram. Kenmerkend aan de modellen van Glorious zijn de gaten in het design. Die helpen om het gewicht naar beneden te brengen. De hoogwaardige Pixart PMW3360 sensor heeft een uitstekende staat van dienst. Met een CPI van 12.000 en een IPS van 250 trackt de muis jouw bewegingen uiterst nauwkeurig. De PTFE ondervoeten zorgen ervoor dat je muis over de mat glijdt. Alles is erop gericht om de muis een zo laag mogelijke weerstand te geven. Bovendien is de muis redelijk vriendschappelijk geprijsd. Je vindt de Glorious Model D al voor minder dan €50,-.

SensorPixart PMW3360
CPI12.000
IPS250
Acceleratie50g
Gewicht50g
Afmetingen (l x b x h)120 x 61/67 x 33/40 mm
Aantal knoppen6
Switches muisknoppenOmron® Mechanical – 20 miljoen clicks
GripRechtshandig – palm, finger, en claw grip

Beste muis met veel knoppen: Razer Naga Trinity

De Razer Naga Trinity is de ideale muis voor spelers van MMO’s en MOBA’s. Bovendien is de geïnstalleerde PixArt PMW 3389 een van de beste sensors op de markt. Razer heeft dit model voorzien van hoogwaardige Omron switches die 50 miljoen clicks meegaan. Maar de wijze waarop je de muis naar wens customiseert is het grootste pluspunt van de Razer Naga Trinity. De linkerzijkant van de muis is namelijk verwisselbaar. Je kiest tussen drie verschillende opties. Er is een volledig numpad met 12 knoppen. Dat is perfect voor spelers van MMO’s. Daarnaast is er een plaatje met 7 knoppen in een cirkel. Voor MOBA’s is dat perfect. Bovendien zijn ze makkelijk op de tast te vinden. De derde zijplaat is redelijk standaard met 2 buttons. Door het ergonomische design ligt de Razer Naga Trinity lekker in de hand en je pink rust op een speciale steun.

SensorPixArt PMW 3389
CPI16.000
IPS450
Acceleratie50g
Gewicht120g
Afmetingen (l x b h)119 x 74 x 43mm
Aantal knoppen19
Switches muisknoppenOmron® Mechanical – 50 miljoen clicks
GripRechtshandig – palm grip

Beste draadloze muis: Logitech G502 Lightspeed Wireless

Logitech is alom bekend voor het produceren van hoogwaardige producten voor de computer. Het merk is daarnaast al lange tijd actief met een aparte lijn voor gamers. Het G502 model van Logitech is met verschillende iteraties een favoriet onder gamers en heeft een enorme reputatie. De Logitech G502 Lightspeed Wireless is de nieuwste en draadloze versie. Dankzij de Optical HERO 16K sensor heb je ongelooflijke precisie. Bovendien heb je met 11 knoppen genoeg opties om veeleisende games te spelen. Het gewicht van de Logitech G502 Lightspeed Wireless bepaal je gedeeltelijk zelf. Er zitten namelijk twee gewichten van 4 g en vier gewichten van 2 g bij. De batterijduur is eveneens uitstekend. Met een volledig opgeladen muis game je ruim 40 uur. Bovendien gebruik je de muis al een uur of 2 na 5 minuten opladen.

SensorOptical HERO 25K
CPI25.600
IPS40g
Acceleratie114g (+16g)
Afmetingen (l x b h)132 x 75 x 40mm
Aantal knoppen11
Switches muisknoppenMechanical Button Tensioning System – 60 miljoen clicks
GripRechtshandig – palm of claw grip

Shopgids: alles wat je moet weten als je een gaming muis zoekt

Een optische sensor of een laser sensor

In iedere muis zit een sensor die de bewegingen registreert. Het spreekt voor zich dat de sensor voor een groot deel de nauwkeurigheid bepaalt. Laser en optisch zijn de twee keuzemogelijkheden voor de sensor. Het overgrote deel van de muizen beschikt over de optische variant. Die zijn over het algemeen iets preciezer. Daar staat tegenover dat lasermuizen beter functioneren op verschillende soorten ondergrond. Een gamer zit over het algemeen achter een bureau en beschikt over een muismat. Om die reden zijn optische muizen over het algemeen de beste keuze.

De verwarring rond DPI en CPI

Wanneer je een muist koopt kom je ongetwijfeld de termen DPI en CPI tegen. DPI staat voor dots per inch. Het is eigenlijk bedoeld om het detail van een afbeelding of scherm weer te geven. Fabrikanten van muizen gebruiken DPI om aan te geven hoe precies hun muis is. Maar eigenlijk is CPI daar de juiste term voor. CPI staat voor counts per inch. Het is het aantal stappen dat een muis registreert bij het bewegen van één inch. In feite bedoelen verkopers hetzelfde met DPI en CPI. Producenten van muizen maken je graag wijs dat een hogere CPI betekent dat een muis per definitie preciezer is. Maar dat is niet waar. Een hogere CPI houdt in dat je cursor op het beeld sneller beweegt als je de verschuift. Het is wel een belangrijke factor bij het bepalen van de precisie. Maar IPS en acceleratie spelen ook een cruciale rol.

Hoeveel CPI heeft een goede gaming muis nodig?

Een hoge CPI draagt bij aan de verkoopcijfers van een muis. Daarom ontwikkelen merken maar wat graag muizen met ongelooflijk hoge CPI’s. Die waarde zetten ze vervolgens in grote letters op hun website en de verpakking. Je ziet bijvoorbeeld muizen voorbijkomen met 16.000 CPI. Dat soort hoge waardes zijn overbodig. Professionele gamers kiezen vaak voor een DPI van maximaal 3.000. Bij de vrijwel alle gaming muizen is het mogelijk om het aantal DPI’s naar beneden te draaien. Daardoor is een hoge CPI nooit een negatieve eigenschap.

IPS en de precisie van je gaming muis

Een muis met een hoge CPI (of DPI) is dus in staat om snel te bewegen. Maar daar heb je weinig aan wanneer je muis precisie verliest. IPS staat voor inch per second. Simpel gezegd geeft het weer hoe snel je een muis kunt bewegen zonder nauwkeurigheid te verliezen. Met een hoge CPI maar een te lage IPS slaat de muis informatie over. Dat resulteert in een lagere nauwkeurigheid en slechtere prestaties. De IPS waarde die je nodig hebt hangt dus af van hoe snel jij als gamer beweegt. Vanaf een IPS van 300 is het voor een mens bijna onmogelijk om de muis dots te laten skippen. Zelfs wanneer je veel uit een reflex snelle bewegingen maakt tijdens shooters. Meestal wordt er van een gaming muis gesproken wanneer de IPS hoger dan 250 is.

Het gewicht van een muis

Er is veel te doen over het gewicht van een muis. Gamers lijken altijd op zoek te zijn naar een muis die zo min mogelijk weegt. Er zijn inmiddels exemplaren op de markt die minder dan 70 g wegen. In theorie is een laag gewicht een voordeel. Zeker wanneer je snel moet bewegen in bijvoorbeeld een FPS-game. Maar kleine verschillen maken in de praktijk weinig verschil. Vooral wanneer je een casual gamer bent merk je geen onderscheid in een paar gram meer of minder. Er zijn zelfs voldoende mensen die een zwaardere muis fijner vinden.

Acceleratie en de consequenties voor de precisie

Acceleratie is ook erg belangrijk voor een goede gaming muis. We bedoelen hiermee niet de setting in Windows. Die je overigens altijd uit moet zetten wanneer je gaat gamen. Met acceleratie worden afwijkingen bedoelt in de afstand die de cursor beweegt ten opzichte van de bewegingen met de muis. Dat vindt met name plaats wanneer je de muis erg snel beweegt. Acceleratie wordt meestal uitgedrukt in aantal g. Pas boven deze waarde is er sprake van afwijkingen. Voor een mens is het vrijwel onmogelijk om meer dan 20 g te genereren. Een hogere waarde is dus genoeg voor een gaming muis.

Met draad of draadloos?

Er lag lange tijd een taboe op gaming muizen zonder draad. Inmiddels zijn wireless gaming mouses helemaal ingeburgerd. Het blijkt namelijk dat ze tegenwoordig net zo snel reageren op je input als een model met draad. Dat is wel op voorwaarde dat je een moderne en hoogwaardige muis koopt van een gerenommeerd merk.

Het aantal knoppen dat op de muis zit

Lang niet iedereen heeft veel knoppen op zijn of haar muis nodig. Maar bij een aantal games is het wel zo prettig. Met name bij RPG’s is de beschikking over veel buttons een voordeel. Je hoeft dan niet op zoek naar de juiste knop op je toetsenbord. Meestal zitten deze knoppen aan de duimkant waardoor je er makkelijk bij kunt. Voor onder andere shooters en RTS-games heb je al die knoppen waarschijnlijk niet nodig. Een paar extra buttons is dan wel weer handig. Bijvoorbeeld om snel een granaat te gooien. Hoeveel knoppen je muis nodig heeft is afhankelijk van je eigen voorkeuren.

De software die bij de muis hoort

Grote merken hebben vaak uitgebreide software bij hun muis. Hiermee stel je bijvoorbeeld de CPI en de acceleratie in. Bovendien zijn de mogelijkheden om RGB lighting in te stellen steeds uitgebreider geworden. Je bepaalt helemaal zelf of je dergelijke software bij je muis wilt hebben. Sommige gamers hebben een voorkeur voor het plug-and-play principe. Je hoeft dat type muizen helemaal geen software te installeren voor optimale prestaties. De wat luxere modellen zijn in staat om profielen op de muis op te slaan. Je maakt dan gebruik van identieke instellingen wanneer je de muis in een andere pc of laptop plugt.

Customisatie van CPI op de muis

Het aanmaken van verschillende profielen heeft voordelen bij bepaalde games. Bovendien stel je voor ieder spel een eigen profiel in. Met extra buttons op de muis schakel je tussen instellingen. Sommige muizen staan een vrijwel oneindig aantal profielen toe. Anderen laten je wisselen tussen twee of een klein aantal.

De grip van een muis

Welke grip het beste is voor jou komt volledig op persoonlijke voorkeuren aan. Met grip wordt de manier waarop je de muis vasthoudt bedoeld. Stel vast hoe je de muis graag in de hand hebt. Het kan daarbij geen kwaad om in een winkel een paar modellen uit te proberen. Dit zijn de drie verschillende manieren om de muis vast te houden:

Palm, Claw en Finger grip
  • Palm Grip: de palm van je hand rust op het achterste gedeelte van de muis. Je vingers liggen daarbij gestrekt over de knoppen. Wanneer je grotere handen hebt, rust een gedeelte van je hand op de muismat. Ruim de helft van de gamers gebruikt deze manier om de muis vast te houden.
  • Claw Grip: je hand neemt als het ware de vorm van een klauw aan. Daarbij rust je palm op de achterkant en je vingertoppen op de knoppen. Je hand is gebogen en maakt geen contact met het middelste gedeelte van de muis.
  • Finger Grip: hierbij is er sprake van het minste contact met de muis. De toppen van je wijs- en middelvinger rusten op de knoppen. Aan de zijkanten worden ze ondersteund door je overige vingers.

De prijs van een game muis

Uiteraard speelt de prijs van een muis een rol. Want je betaalt graag zo min mogelijk. In deze top beste gaming muizen hebben we daarom muizen van uiteenlopende budgetten opgenomen. Desondanks is het allemaal hardware van hoge kwaliteit waar je jaren van geniet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *