Beste Gaming Muismat

Gaming muismat

Iedere gamer weet dat een goede muis belangrijk is. Maar de invloed van een muismat wordt helaas vaak onderschat. Terwijl een geschikt exemplaar je prestaties wel degelijk naar een hoger niveau tillen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste eigenschappen van een muismat. Op basis daarvan is een top 5 met de beste muismatten opgesteld zodat jij de ideale muismat uitkiest.

De beste muismatten in 2024

We hebben een top 6 samengesteld van onze favoriete muismatten die online te vinden zijn.

Twee muismatten voor de prijs van één: Corsair MM600

De Corsair MM600 onderscheidt zich op een aantal punten van concurrerende modellen. Het meest in het oog springende is het feit dat de muismat twee verschillende zijdes heeft. Beide kanten zijn van polymeer. De ene zijde is glad terwijl de andere kant meer grip biedt. Daardoor is de mat geschikt voor verschillende soorten games. Bovendien zijn beide zijdes van hoge kwaliteit en bieden ze een hoge mate van precisie. Tussen de oppervlakten in zit een aluminiumplaat om de duurzaamheid te garanderen. Op de hoeken zijn vier rubberen voeten gemonteerd. Die voorkomen dat de muismat verschuift. De rand is goed beschermd. Een klein nadeel is dat de hoeken van de muismat rond de voeten iets omhoog komt. Sommige gamers vinden dit onprettig. De prijs van de MM600 is daarnaast een stukje hoger dan andere mouse pads.

Afmetingen: 352 x 272 x 5 mm

Beste budget muismat in elke mogelijke maat: SteelSeries QcK

SteelSeries is een favoriet merk onder gamers. Met de SteelSeries Qck combineren ze hun enorme reputatie met een lage prijs. Hierdoor is dit een van de beste muismatten die je kunt kopen. Bovendien bepaal je helemaal zelf welke maat je in huis haalt. Kies voor een compact formaat of een pad die je hele bureau in beslag neemt. De fijngeweven muismat zorgt voor een glad en aangenaam oppervlak. De onderkant is gemaakt van plakkerig rubber voor optimale frictie op je bureau. Steelseries heeft het ontwerp simpel gehouden. Het is een zwarte muismat met het witte logo van het merk in de hoek. Als je op zoek bent naar een hoogwaardige muismat zonder toeters en bellen hoef je niet verder te zoeken.

Beschikbare maten:

 • S: 250 x 210 x 2 mm
 • M: 320 x 270 x 2 mm
 • L: 450 x 400 x 2 mm
 • XL: 900 x 300 x 2 mm
 • 3XL: 1220 x 590 x 2 mm
 • 4XL: 1220 x 762 x 2 mm
 • 5XL: 1600 x 800 x 2 mm

Beste harde muismat voor games: MSI Thunderstorm

Als je op zoek bent naar een harde muismat is de MSI Thunderstorm de beste optie. Op voorwaarde dat het opvallende ontwerp je aanspreekt. Want de zwarte muismat is voorzien van een enorme rode draak en in het oog springende branding. Het oppervlak is volledig van aluminium. Om wegglijden te voorkomen zitten er rubberen voeten op de pad. Een extra optie is om de MSI Thunderstorm om te draaien. Want de andere zijde bestaat uit stof. Dit functioneert eveneens prima en geeft de muismat een extra gebruiksmogelijkheid. Desondanks is de aluminium kant de hoofdreden om te kiezen voor dit opvallende stukje gaming gear.

Afmetingen: 320 x 225 x 2 mm

Een optimale extended muismat met RGB: Razer Goliathus Extended

Voor liefhebbers van RGB-effecten is de Razer Goliathus Extended Gaming Mouse Pad ideaal. De randen van deze muis zijn uitgerust met RGB-verlichting. Deze programmeer je via de software van Razer. Bovendien zijn er games waarmee de muismat synchroniseert. Dat levert prachtige effecten op die passen bij het spel dat je speelt. Maar de Razer Goliathus bestaat niet alleen maar uit toeters en bellen. Want het oppervlak van de muismat is van hoge kwaliteit. De fijngeweven textuur biedt optimale controle. Bovendien glijdt je muis bijna weerstandsloos over de mat. Als gamer ervaar je veel grip door de rubberen onderzijde. Deze opvallende muismat van Razer muismat is verkrijgbaar in een aantal verschillende kleurcombinaties. Hierdoor ben je in staat om je gaming setup helemaal naar smaak in te richten.

Afmetingen: 920 x 294 x 3 mm

Een muismat voor meer controle en minder snelheid: Zowie G-SR

Iedere gamer heeft zijn of haar voorkeuren. Supersnelle muismatten zijn de nieuwste rage. Maar dat is lang niet altijd nodig. De meeste games vragen juist om controle en accuraatheid. De Zowie G-SR komt aan deze vraag tegemoet. Het oppervlak biedt meer frictie dan de andere muismatten in deze lijst. Kortom: een perfecte muismat voor dat extra beetje precisie. Het is bovendien een erg duurzame muismat met een dikte van 3,5 mm. De naden zijn prima afgewerkt met stevige stiksels. Een klein nadeel is dat de muismat iets sneller vies wordt door de grovere textuur.

Afmetingen: 480 x 400 x 3,5 mm

Deskpad om je hele bureau te bedekken: Genesis muismat

Wil je graag een XXL muismat? Dit muismat van Genesis is 90 cm breed en bedekt je hele bureau zodat je zowel je muis als toetsenbord op de mat kan houden. Veel bewegingsruimte, optimale comfort op een ultra glad surface.

Afmetingen: 900 x 450 x 2,5 mm

Shopgids: de beste muismat

De meeste moderne muizen functioneren naar behoren zonder muismat. Zolang ze maar over een vlakke en egale ondergrond bewegen. Voor standaard gebruik is dat voldoende. Maar games vragen om dat beetje extra precisie. Bovendien is jouw bureau misschien wel gelakt en daarom in beperkte mate reflecterend. Dat is nooit bevorderlijk voor de prestaties van je muis. Daarnaast heeft een muismat nog een extra rol naast het verhogen van precisie. Je beschermt er namelijk je bureau mee. Langdurig gebruik van een muis leidt tot krassen en zelfs tot het volledig vervagen van de bovenste laag. Hierdoor is een muismat de prijs die je betaalt altijd waard. Want het vervangen of herstellen van je bureau is een stuk duurder.

De afmetingen van je gaming muismat

Nog niet zo lang geleden hadden alle muismatten een bescheiden afmeting. Inmiddels zijn er modellen die je hele bureau in beslag nemen. Maar hoe groot moet een muismat zijn voor optimale game prestaties?

Welke maten van mouse pads zijn er?

Ieder merk heeft z’n eigen vormen en maten van muismatten. Desondanks is er een onderscheid te maken tussen 4 groepen op basis van afmeting. Let erop dat gaming mouse pads standaard een stukje groter zijn dan conventionele muismatten. De onderstaande afmetingen zijn indicaties.

 • Klein/small: deze beginnen bij ongeveer een breedte van 250 mm en een hoogte van 200 mm.
 • Medium: vanaf 320 mm breed en 260 hoog spreken we van een medium formaat.
 • Groot/large: muismatten met een breedte vanaf 420 en een hoogte van 320 worden gezien als groot.
 • Extended: dit is een speciaal type. Je legt niet alleen je muis, maar ook je toetsenbord op deze mat. Ze zijn daarom minstens 900 mm breed. De hoogte is ongeveer gelijk als die van grote muismatten en begint bij 320 mm.

Wat is het voordeel van een extended mouse pad?

Dit is vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Sommige gamers vinden het erg belangrijk dat hun muis en keyboard op hetzelfde niveau liggen. Daarvoor is een extended mouse pad ideaal. Daarnaast helpt het schokken en vibraties opvangen die ontstaan door het gebruik van je toetsenbord. Tenslotte rusten je handen en polsen op een extended muismat. Over het algemeen is dat prettiger dan het harde oppervlak van een bureau. Het nadeel is dat ze duur zijn. Bovendien heb je een ruim bureau nodig om een extended mouse pad te gebruiken.

De games die je speelt en de CPI setting op je muis

Voor een gaming muis is CPI (ook wel DPI genoemd) een belangrijke factor. Dit bepaalt hoe snel de cursor op je scherm beweegt ten opzichte van bewegingen met de muis. Met een lage CPI dien je de muis veel te bewegen voor een kleine verplaatsing van de cursor. Hierdoor stuur je de cursor zeer precies aan. Veel professionele gamers spelen FPS-games met een lage CPI van onder de 1000. Om snel rond te draaien moet je met de muis een grote afstand afleggen. Een muismat dient dan redelijke afmetingen te hebben. Speel je met een hoge CPI, dan is een kleine muismat waarschijnlijk voldoende.

De afmetingen van je bureau

Dit spreekt voor zich. Een muismat moet namelijk wel op je bureau passen. Je speelt niet lekker wanneer alles boven op elkaar staat. Kies daarom alleen voor een grote muismat wanneer je bureau groot genoeg is.

Je plannen om de muismat te vervoeren

Een kleine muismat neem je makkelijker met je mee. Wanneer je veel en graag deelneemt aan LAN parties of naast je vrienden thuis zit is een grote muismat onhandig. Het is uiteraard ook een optie om twee verschillende muismatten aan te schaffen.

Het materiaal bepaalt het gevoel en de precisie

Er zijn drie veelgebruikte materialen voor gaming muismatten. De meest voorkomende is stof, in het Engels aangeduid met cloth. Het is populair omdat te tracking bij optische muizen erg goed is. Bovendien zijn ze zacht en daardoor comfortabel om je polsen en handen op te laten rusten. Een andere optie zijn kunststof materialen. Vaak worden deze verkocht als synthetische muismatten. Het is een prima alternatief. Ze zijn gladder en beter bestand tegen vloeistoffen. Een nadeel is dat ze minder zacht aanvoelen. De derde optie zijn harde muismatten. Aluminium is een veelgebruikt materiaal. Ze gaan erg lang mee. Bovendien is een harde ondergrond beter voor het registreren van bewegingen van muizen met een laser sensor.

De levensduur van een muismat

Hierboven heb je het een en ander gelezen over de duurzaamheid van een muismat. Muismatten met een harde ondergrond zijn vrijwel onverwoestbaar. Kunststof matten gaan eveneens erg lang mee. Stof is het meest gevoelige materiaal. Vloeistof laat z’n sporen na en de pad is lastiger schoon te maken. Bovendien is het mogelijk dat de zijkanten gaan rafelen. Bij duurdere muismatten zijn de randen meestal afgewerkt. Door stiksels is er geen sprake van ontrafelen.

Extra functionaliteiten op een muismat

Moderne muismatten komen met steeds meer nieuwe features. Je laadt bijvoorbeeld je telefoon of je muis op door hem gewoon op de pad te leggen. Dit kan een handige toevoeging zijn. Maar het is met name afhankelijk van je eigen voorkeuren. RGB lighting zie je tegenwoordig op elk stukje hardware dat met gamen te maken heeft. Muismatten mogen natuurlijk niet ontbreken. Daarom zijn er allerlei hippe modellen met flashy verlichting op de markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *