Mechanische toetsenbord switches: een overzicht

Toetsenbord switches zijn een van de belangrijkste aspecten van een mechanisch toetsenbord. Als je de opties beter leer kennen kan je het meeste uit je toetsenbord halen. We zetten de populairste mechanische toetsenbord switches voor je op een rij.

Welke type switches zijn er?

Een van de onderscheidende factoren is het type switches dat gebruikt wordt. Er zijn 3 veelgebruikte types en allemaal geven ze een andere ervaring met voor- en nadelen.

Tactile

Tactile switches geven voelbare feedback bij het raken van het bedieningspunt. Het is een kleine weerstand die je laat weten dat jouw input is geregistreerd. Daarom hoef je de knop niet helemaal naar beneden in te drukken.

Clicky

Net als met Tactile voel je ongeveer halverwege een kleine weerstand zodat je weet dat de input geregistreerd is maar Clicky toetsen geven ook feedback in de vorm van klikkend geluid.

Linear

De simpelste vorm van switches: er is geen voelbare feedback bij het typen. De weerstand is van boven naar beneden gelijk. Hierdoor kan je sneller de knop indrukken, dit is vooral gewenst bij gaming toetsenborden.

Wat is de actuatiekracht?

Hoe hard je op een toets moet drukken voordat deze je toetsaanslag registreert (het actuatiepunt) is de actuatiekracht. Dit wordt meestal gemeten in centinewton (cN) of gram-force (gf, vaak simpelweg g voor gram). Deze twee eenheden zijn ongeveer gelijk, zeker in de context van toetsenborden: 1 gf = 0.98 cN en 1 cN = 1.02 gf

Veelvoorkomende mechanische switches

Cherry

De koning in de wereld van mechanische switches is Cherry. Dit Duitse bedrijf is al decennia de grootste in switches en het merk is bijna synoniem geworden voor mechanische switches.

Cherry MX Black

Cherry MX Black

De Cherry MX Black is een lineare switch, er is geen feedback bij het bereiken van het actuatiepunt en met 60 cN een relatief hoog actuatiekracht. Vooral FPS en RTS gamers vinden dit prettig maar voor langdurig typen kan het vermoeiend zijn om altijd de hele toets te moeten indrukken.

NaamCherry MX Black
FabrikantCherry
Type switchLinear
Actuatiepunt2 mm
Kracht60 cN

Cherry MX Brown

Cherry MX Brown

Een van de populairdere switches zijn de MX Brown’s. Deze zijn een uitstekende hybride tussen gaming en typen.

NaamCherry MX Brown
FabrikantCherry
Type switchTactile
Actuatiepunt2 mm
Kracht55 cN / 50 gram

Cherry MX Blue

Cherry MX Blue

Een van de populairdere keuzes zijn de Cherry MX Blue. Dit zijn Clicky toetsen: bij het bereiken van het actuatiepunt voel je een kleine weerstand en hoor je een duidelijk Klik. Hierdoor kan je de toets eerder loslaten waardoor je sneller kan typen. Hoewel wat luid is dit voor vele de lekkerste type switch voor langdurig typen.

NaamCherry MX Blue
FabrikantCherry
Type switchClicky
Actuatiepunt2.2 mm
Kracht60 cN / 50 gram

Cherry MX Clear

Cherry MX Clear

De Clear’s zijn vergelijkbaar met de MX Browns maar met een hogere actuatiekracht van 65cN.

NaamCherry MX Clear
FabrikantCherry
Type switchTactile
Actuatiepunt2 mm
Kracht65 cN

Cherry MX Red

Cherry MX Red
NaamCherry MX Red
FabrikantCherry
Type switchLinear
Actuatiepunt2 mm
Kracht45 cN / 45 gram

De Cherry MX Red’s lijken veel op de Cherry MX Black. Beide zijn lineaire switches zonder feedback. Het verschil tussen beiden is dat de Cherry MX Red veel minder aandrijfkracht nodig heeft (slechts 45 cN). Dit maakt de Red populair in gamingtoetsenbroden.

Razer

Razer Green

Razer Green Switch

De Razer Green Switches kan je vergelijken me de Cherry MX Blue: clicky switches maar met een kleinere actuatiepunt.

NaamRazer Green Switch
FabrikantRazer / Kailh / andere
Type switchClicky
Actuatiepunt1.9 mm
Kracht50 gram

Razer Orange

Razer Orange switch

De tactile switches van Razer zijn de Orange, ook deze hebben een kleiner actuatiepunt dan de vergelijkbare Cherry switches.

NaamRazer Orange Switch
FabrikantRazer / Kailh / andere
Type switchTactile
Actuatiepunt1.9 mm
Kracht45 g

Razer Yellow

 Razer Yellow Switch

De lineare Yellow switch van Razer heeft een kleine actuatiepunt en er is weinig kracht nodig om de knop in te drukken. Perfect voor de serieuze FPS gamers.

NaamRazer Yellow Switch
FabrikantRazer / Kailh / andere
Type switchLinear
Actuatiepunt1.2 mm
Kracht45 gram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *