Toetsenbord formaat: TKL, 60% of volledig?

Je ben aan het shoppen voor een nieuw toetsenbord maar weet niet wat 60%, TKL en full-size toetsenborden precies zijn? Ik leg het je uit!

Full-size toetsenbord (100%)

Full-size toetsenbord (100%)

Een standaard ‘full-size’ toesenbord heeft een numpad en ongeveer 104 toetsen, afhankelijk van de layout.

Tenkeyless toetsenbord (85%)

Tenkeyless toetsenbord

Een tenkeyless of TKL toetsenbord is een toetsenbord zonder numpad. Hierdoor staat de muis dichterbij het toetsenbord wat vooral handig is als gaming toetsenbord. Een TKL toetsenbord heeft circa 88 toetsen, afhankelijk van de layout.

75% toetsenbord

75% toetsenbord

Het 75% toetsenbord is kleiner en compacter dan een TKL toetsenbord maar met ongeveer dezelfde functionaliteit. De toetsen zijn wat meer naast elkaar gepropt zodat er geen ruimte verspilt wordt. Vergelijkbaar met veel toetsenborden op een laptop. Dit is niet een veelgebruikt formaat: de meeste gebruikers kiezen een maat hoger of lager.

60% toetsenbord

60% toetsenbord

Bij een 60% toetsenbord is alles rechts van de Enter knop verwijderd zoals de pijltjes en ook de F-knoppen ontbreken. Dit zijn minimalistische toetsenborden, ideaal voor een clean setup of voor onderweg. Het meest populaire formaat na full-size en TKL. Deze toetsenborden hebben circa 61 knoppen, afhankelijk van de layout.

40% toetsenbord

40% toetsenbord

Echt vaak zie je een 40% toetsenbord niet, ze worden niet door grote fabrikanten gemaakt maar er zijn hobbyisten die zweren bij dit formaat. Bij een 40% is ook de rij cijfers komen te vervallen en blijft alleen de QWERTY-toetsen en wat functieknoppen over voor circa 45-50 toetsen. De exacte indelingen verschillen per toetsenbord maar over het algemeen wordt dit formaat gezien als het minimum voor een bruikbaar toetsenbord.

Afbeeldingen via Wooting.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *